Potaknuli rast zemlje i zaposlili 400 ljudi

Autor: Ante Pavić , 03. srpanj 2014. u 22:00
Karl Kraus, glavni izvršni direktor RWE-a Hrvatska /Daniel Kasap/PIXSELL

Kao zapreke ističu cijene iz obnovljivih izvora i nemogućnost pristupa domaćoj proizvodnji struje.

Čak tri od četiri kućanstva koja su promijenila opskrbljivača električne energije na tržištu izabrala su RWE, pohvalili su se u toj kompaniji u četvrtak na predstavljanju rezultata za prvu polovicu godine.

Dosad je opskrbljivača električne enrgije u Hrvatskoj promijenilo oko 100.000 kućanstava, što znači da je RWE izabralo njih 75.000. Prema tim brojkama, RWE je zauzeo pet posto tržišta električne energije u Hrvatskoj, a do 2016. planira zauzeti 10 posto. Zahvaljujući rastu klijenata, u prvih šest mjeseci uprihodio je 110 milijuna kuna, što je 40 milijuna kuna više nego cijele prethodne godine. "Dosadašnjim rezultatima nadmašili smo prvotna poslovna očekivanja i nametnuli se kao predvodnik tržišnih trendova", izjavio je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije.

Dodao je da je nužno u što kraćem roku donijeti podzakonske akte koji će u potpunosti definirati tržišno natjecanje kako bi svi tržišni sudionici mogli u potpunosti ispuniti svoje poslovne strategije. Istaknuo je i da je problem što Hrvatska ima najvišu cijenu uravnoteženja u Europi. Kao zapreke za pošteno tržišno natjecanje Miliša je istaknuo i cijene iz obnovljivih izvora, koje su daleko više od tržišnih, te nemogućnost pristupa domaćoj proizvodnji struje, što bi se moglo promijeniti nedavnim otvaranjem burze električne energije. "Struja je uvijek jeftinija iz domaćih izvora", istaknuo je Miliša apelirajući da se uvede jedinstveni račun jer kupci ne razumiju zašto dobivaju dva računa za struju.

Karl Kraus, gl. izvršni direktor RWE Hrvatska, rekao je kako je ulazak RWE-a na tržište potaknuo pad cijena za sve kupce. Cijena električne energije u Hrvatskoj je ispod prosjeka EU, gdje posljednjih nekoliko godina pada, a posljedica bi mogao biti izostanak investicija u nove izvore jer je ulagačima zbog niskih cijena neisplativo ulagati. S druge strane, pojeftinjenje električne energije zbog dolaska konkurencije potiče gospodarski rast zemlje, kazao je Kraus. Iz RWE-a su poručili da su dosad znatna sredstva investirali u razvoj poslovanja te u zapošljavanje. "RWE je u Hrvatskoj stvorio više od 400 novih radnih mjesta", istaknuo je Miliša. Potvrdio je da je RWE Energija svim svojim korisnicima u poplavljenim područjima županjske i brodske Posavine otpisala račune za svibanj, lipanj i srpanj 2014. godine, što je donacija vrijedna pola milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close