Posustali PDV opet ruši planove o smanjenju deficita

Autor: Jadranka Dozan , 01. lipanj 2014. u 22:00
Od PDV-a se 2014. očekuje 1,8 mlrd. kn više nego lani, a zasad ga je 1,2 manje

Iako je veću pažnju nakon prva 4 mjeseca izazvao rast rashoda, sudeći prema PDV-u, prihodi bi mogli biti i veća prijetnja probijanju deficita.

Proračunska kretanja definitivno opet ne idu onako kako je zamišljeno u Vladinim planovima.

Potpredsjednik Branko Grčić nudi, doduše, neka objašnjenja za osjetan porast rashoda i 1,2 milijarde kuna veći nego lani 4-mjesečni proračunski manjak. Prema njemu, čak 1,8 milijardi kuna većim izdacima pridonijele su ubrzane isplate subvencija poljoprivredi i brodogradnji. No, osim što je i lani u ovo doba tako tumačeno širenje deficita, Grčić je implicitno priznao da nije problem samo u dinamici isplata. "U ostatku ove godine proračun ćemo morati jako stisnuti da bi se manjak sveo u planirane okvire", rekao je Grčić prije nekoliko dana. Prihodima se nije bavio, ali oni bi mogli biti i veća prijetnja još jednom probijanju zacrtane razine deficita. Što se događa s najizdašnijim porezom, PDV-om, pitali su se mnogi već nakon što je prvi kvartal zaključen s oko 720 milijuna kuna zaostatka priljeva PDV-a u odnosu na 2013.  

 

1,2mlrd.

kuna manji je 4-mjesečni prihod od PDV-a, unatoč većoj međustopi, višim trošarinama i fiskalizaciji

A u travnju se taj zaostatak dodatno produbio za 473 milijuna, na približno 1,2 milijarde kuna. Možda se travanjski 'podbačaj' s obzirom na pomak u naplati donekle može pripisati kasnijem Uskrsu 2014., ali u usporedbama ove i prošle godine valja imati na umu da ove godine imamo veću međustopu PDV-a, kao i da će s odmakom godine neki pozitivni bazni efekti samo slabjeti. To se ponajprije odnosi na povećane glavne kategorije trošarina (na koje se obračunava PDV) te na efekte fiskalizacije kojom prvih mjeseci 2013. mnogi još nisu bili zahvaćeni. Uz to, stopa inflacije u prva četiri mjeseca ipak nije bila negativna.Sve u svemu, naplata PDV-a baca drukčije svjetlo i na neke ohrabrujuće ekonomske pokazatelje posljednjih mjeseci, uključujući promet u trgovini na malo.

Koliko su lanjskom punjenju proračuna PDV-om pridonijele jednokratne uplate poreznih dugova i u kojoj se mjeri time može objasniti ovogodišnji podbačaj? Dio ekonomskih analitičara smatra da su ti jednokratni efekti uključeni u projekcije i da su zapravo moguće objašnjenje ponovnog precjenjivanja prihoda od tog poreza. Kako bilo, uz dosadašnji tempo naplate neuhvatljivim se čini i lani ostvarenih 40,2 milijarde kuna PDV-a, a kamoli 42 milijarde zacrtane ožujskim rebalansom proračuna 2014. Uz tako posustali PDV za ostajanje u okvirima zacrtana deficita proračun će se očito morati stisnuti i više nego što to sugerira Grčić. S rebalansiranjima za ovu godinu, čini se, ipak nije gotovo. 

Komentari (13)
Pogledajte sve


Neka još malo dignu PDV, neka još malo pojačaju presiju gospodarstva…to im je stvarno do sada pomoglo.

Isprepadajte ljude, donesite još propisa i pravilnika, budite još nedostupniji….

Super to funkcionira zadnjih 20 godina….

P.S. Ovo ne mislim samo na SDP, ni ovi drugi nisu ništa bolji…

Tocno ovim redoslijedom kako si napisao,a za kraj tj desert porez na stednju i nekretnine. Ova Vlada to zna i moze.

Premda su poznati svjetski ekonomisti-nobelovci, savjetovali da se podizanje stope PDV-a koristi tek na kraju mini ciklusa reformi prihodovne strane proračuna kao as iz rukava, naši pametnjakovići, ministri G.lupi i Olinjali, učinili su suprotno i zaje..li narod i državu. Osim njih, gade mi se i svi likovi koji i dalje podržavaju ovu krajnje nesposobnu i g.lupu vlast.

***Insp.Nagib, koliko vidimo i predsjednik tvoje stranke je na putu da se pridruži dr. Ivi… kad odrasteš možda jednom shvatiš da je to sve ista ekipa i da se nemoramo dijeliti na simpatizere ovih ili onih… oni svi su protiv nas, namjerno uništavaju ovu državu, ne svojom nesposobnošću nego NAMJEROM… bezveze je opće razglabat o tome koji od njih su nas više uništili kad nas uništavaju s istim žarom

@bulja

Sto je to komunizam unistio ako pricamo o gospodarstvu??? Nemojte mi sad o intelektualcima i hrv.proljecu. To je sasvim druga sfera. Zivilo se bolje, cijenio se ljudski rad, moja obitelj je zivjela pristojno s time da nitko nije bio u partiji.
Ovi vasi Rvatine iz HDZ su nanijeli u 15g. vise stete nego sto smo stradali u domovinskom ratu.
Gdje vam je duhovni vodja Ivo zavrsio???
Zbog cega je zavrsio tamo???
Govorimo o bivsem predsjedniku stranke koju vi zagovarate!
Jos jednom ponavljam-zbog takvih kao vi smo tu gdje jesmo, pretpostavljam da ste i vi umocili prste u pekmez kad se moglo pa vam to sad fali.

New Report

Close