Postrojenju Dine prvo etiketa ‘crne točke’, pa sanacija

Autor: Saša Paparella , 11. travanj 2017. u 14:08
Postrojenje Dine/G.K. /PIXSELL

Dobrović obećao poslati ekipu Ministarstva zaštite okoliša da ‘snimi’ situaciju u Omišlju.

Načelnica krčke općine Omišalj Mirela Ahmetović izvijestila je u ponedjeljak nakon razgovora s ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem da je postignut dogovor prema kojem će postrojenje Dine Petrokemije u  listopada biti proglašeno 'crnom točkom'.

U narednoj fazi bit će donijeta i odluka o sanaciji tog postrojenja. Najavljeno je da će se idući tjedan čelnici lokalne samouprave i Ministarstva naći na terenu i vidjeti koji dio kemikalija bi se pokušao zbrinuti odmah, a koji naknadno, sukladno proceduri.  "Nakon toga očekujemo da nam Ministarstvo dostavi hodogram aktivnosti kojim će se precizirati rokovi sanacije. To bi trebala biti potpuna sanacija s uporištem u zakonu o gospodarenju otpadom na čemu inzistiramo. Nadam se da će rokovi biti ispoštivani", kazala je Ahmetović u izjavi novinari nakon sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša s predstavnicima krčkih jedinica lokalne samouprave.

Ahmetović je ministru Dobroviću uručila poklon – zaštitnu masku kako bi je prigodom sljedećeg posjeta postrojenju Dine Petrokemije u Omišlju mogao imati, zatreba li mu s obzirom na opasnost od zaostalih kemikalija. Načelnica je podsjetila je da je Dina Petrokemija opasan otpad u svojim postrojenjima na Krku proglasila još 2013. među kojima je bio klor koji je u međuvremenu odvezen i zbrinut, vinilklorid monomer (VCM) i amonijak. Nema dileme da su određene kemikalije opasan otpad, istaknula je Ahmetović.

Komentirajte prvi

New Report

Close