‘Postoji način kako povećati plaće javnom sektoru’

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2018. u 09:40
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je spremna izdvojiti 900 milijuna, a oni traže milijardu i 750 milijuna kuna.

Ivan Lovrinović, saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i komentirao najave štrajka u javnom sektoru ukoliko im se ne povećaju plaće.

Ministar Marić je zadovoljan zatvorenim krugom poreznih reformi, a vi ste ustvrdili da ima novca za povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru.

Građane uopće ne zanima je li zadovoljan ministar financija ili Vlada, vidimo da su oni zadovoljni. Ali masovno su nezadovoljni radnici u javnom sektoru kojima je u proteklih nekoliko godina plaća smanjena 15 posto, od 2008. godine pa nadalje. Vidimo da se sve teže živi, ovdje je riječ o 250 tisuća radnika koji traže povišicu od 5,8 posto.

Vlada je spremna izdvojiti 900 milijuna, a oni traže milijardu i 750 milijuna kuna. Mi iz stranke Promijenimo Hrvatsku smo temeljito analizirali proračun i došli do stavke koja to može riješiti, ali o tome ne govori Vlada, takve stvari se ne iznose na površinu. Ja sam o tome diskutirao i podnijet ću amandman. Stavka se zove kamate za kredite i obveznice koje su protekle vlade realizirale i zadužile državu. Kamate su narasle i dostigle razinu od 10 milijardi kuna. Proteklih godina mogli su se refinancirati krediti i obveznice i umjesto 10 milijardi da se plaća bankama i fondovima, može se platiti pet milijardi. Što biste vi mogli napraviti s pet milijardi kuna svake godine? Preko pedeset milijardi kuna bačeno je u džepove bankara, fond menadžera. I sad nema milijarda kuna za javni sektor, ali ima 5 milijardi za bacanje.

Nisu bili prihvaćeni amandmani oporbe, a vi smatrate da vlada time izravno pogoduje bankama?

Izravno. Iz ovog se vidi da ovoj Vladi nisu u fokusu radnici i kako oni žive, nego da trpaju novac u džepove onih koji imaju. Svih proteklih godina vlade provode iste modele politike i vode računa o vlasnicima krupnog kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close