‘Postajemo zemlja u kojoj se može poslovati na bitno drugačiji način nego prije’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2013. u 15:30
Photo: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ivo Josipović rekao je kako je ulazak Hrvatske u EU prilika za razvitak hrvatskog gospodarstva jer mijenja naš strateški položaj.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas kako je ulazak Hrvatske u EU prilika za razvitak hrvatskog gospodarstva jer mijenja naš strateški položaj te postajemo zemlja u kojoj se može na bitno drugačiji način poslovati nego prije.

"Imamo prilike, imamo mogućnosti, Vlada je ponudila jedan set programa, za koje mogu reći da su veoma zanimljivi i nadam se da će i sama provedba biti dobra kao što su i projekti. Velika je prilika za Hrvatsku članstvo u EU, jer mijenja naš strateški položaj. Postajemo zemlja u kojoj se može na bitno drugačiji način poslovati nego što je to bilo prije", rekao je Josipović nakon što je u svom Uredu primio izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice u prigodi gostovanja izvođača Tamburaškog festivala Kulturne federacije u Zagrebu od 5. do 7. srpnja.

Istaknuo je da osobno kani intenzivirati gospodarsku diplomaciju, no da uspjeh toga ovisi o spremnosti gospodarstva da ponudi odgovarajuće programe. "Ja tu mogu bit medij", dodao je.

Josipović je naglasio da će se poduzetnici morati snaći na tom području i u novom okruženju. "Bit će tu onih kojima će biti teško ili će biti manje uspješni, ali u načelu ne vidim razloga da hrvatsko gospodarstvo ne iskoristi priliku koja je tu", kazao je.

Vezano uz mjere koje je ponudio na posljednjem zajedničkom sastanku Savjeta za gospodarstvo i Vijeća za socijalnu pravdu, kazao je da se neke ostavaruju, ali i da nešto priprema Vlada.

"One su tu, ponuđene su, mislim da su dobro prihvaćene, sad je samo stvar realizacije", ustvrdio je.

Problemom smatra činjenicu da će se ponovno ići u rebalans, naglasivši pritom da, "budući da smo svjesni da smo u gospodarskoj krizi, moramo prilagoditi svoje troškove realnim mogućnostima".

U nova zaduženja treba ići, ustvrdio je, "samo ako su nužna, no to treba učiniti po što povoljnijim uvjetima".

Josipović također smatra da je najavljeno davanje hrvatskih autocesta u koncesiju nužan potez da se zatvori rupa u proračunu. "Da li su uvjeti i kako će izgledati ugovor, ne znam detalje", zaključio je.

Komentari (16)
Pogledajte sve




čim se ta ekipa makne, a to je ubrzo, ova zemlja će se preporoditi

Ovo se ne bi preporodilo da Ferguson dodje na celo ekipe.

Ako vjerujes da Hrvatsko od preporoda dijeli samo Zoran Milanovic onda digni kredit i udari po asku. Pogotovo po gradjevinarima.
[/quote]

***otkad je Milanović ekipa? on je sitni pijun kojim upravljaju iz sjene… ja sam spominjao cijelu ekipu… znaš dobro koju…a tvoj Ferguson se tu nebi ni snašao, Ante Kostelić jedino ili Nikolaj Karpolj
[/quote]

Na tvoju zalost nema nikoga u sjeni. Vlada vodi onakvu politiku kakvu vecina biraca zeli. A to je sto vise uzeti onima koji rade i time kupiti glasove proracunskih ovisnika.

To je radila i prethodna, a to ce raditi i slijedeca vlada. Jedino za sto vlada moze dobiti podrsku je povecanje poreza i nameta na rad. Sto je i logicno jer vecina glasaca ne radi.

Za Demi Zona

Drago mi je da smo se složili u većini stvari. Ali nemoj savjetovati Marxu da putuje po Njemačkoj jer ispadaš smiješan – to ti je udarac u prazno. Među inim, moj materinji jezik je njemački. Da ti pričam dalje o sebi? U najboljoj namjeri: nemoj pokazivati koliko te neugodne istine pogađaju (tekstovi u najutjecajnijim engleskim novinama sa milijunskom tiražom koje čitaju oni koji o nama odlučuju). Za Angelu Merkel pogledaj kako se to kod nas kaže njen “životopis”. To što si rekao da je ona Poljakinja je tipična južnoslavenska površnost čiji je u Hrvatskoj glavni ambasador upravo Milanović kojeg si spomenuo. Zato počni čitati engleske novine da naučiš da su komentari slobodni, ali da su činjenice svete. Jedan od djedova Angele Merkel je bio Poljak ali ona je Nijemica od roditelja Nijemaca. Uspjeh Poljske je konkretna materija za koju je šteta da je raspravljamo na forumu – ona je previše vrijedna i značajna i, slažem se s tobom, može biti najbolji primjer koji bi Hrvatska mogla, trebala ili morala slijediti.

Vjeruj mi da kada bi Hrvatska ponovila uspjeh Poljske ja bih bio još sretniji od tebe. Na primjer, moja oba djeteta bi se vratila raditi i živjeti u Hrvatskoj (jedno je u Kanadi a drugo u Austriji). Do tada – budi mi pozdravljen.

***eto vidiš da ipak možeš napisati smisleni post… ovo je razlika nebo i zemlja od prethodnog gdje si nesuvislo nabacao “krivac, ogledalo, Car, glasnik, bajka, glumci, ljuštura, izolacija, zastava i zabijanje glave u pijesak”… 90% tvojeg zadnjeg posta je ok, osim djela “pogledaj kako Nijemci doživljavaju Poljake”, bio sam u Poljskoj kad su ulazili u EU, niti jedan članak u engleskim novinama nemože bolje opisati ono što sam na svoje oči vidio, to da te preduhitrim ako mi budeš opet lijepio copy/paste nekog engleskog članka, Poljska se doslovno preporodila otkako su ušli u EU, a uostalom i Merkelica ti je Poljakinja iz pokrajine Biała Chorwacja

P.S. ne primam plaću iz proračuna tak da me nemoraš više s tim bockati, a ti sjedni u auto opeljaj se do Austrije, Njemačke, Poljske otpeljaj se u taj EU i sam pogledaj kako to izgleda pa nećeš morati čitati članke po engleskim novinama

Za DemiZona

Poštovani,

Josipović – poput na primjer Lesara, Bandića, Ruže Toamšić itd. – uživa jednu golemu pogodnost: ide mu strašno na ruku to da u Hrvatskoj ne postoji faktor imidža. Zato svi oni i mogu iz budžeta primati plaće od 10 ili 20 tisuća kuna mjesečno (netto), uz ostalo. To je najbolji dokaz poremećaja sustava vrijednosti u ovoj državi. Uz to, ne postoji niti faktor javnosti.

Opasna je zabluda da ako nešto ne postoji kod nas onda ne postoji niti vani.

Greda (za Josipovića) jest da svaka država kao i svaka osoba ima svoj imidž. Da u Hrvatskoj postoji faktor javnosti netko bi ga na to već bio upozorio. Kada se imidž izgradi (što nije nimalo lako niti jednotavno) on se mora održavati jer svatko ima dug prema svom imidžu. To je još teže jer je to proces bez prestanka koji nema svoj kraj a za predsjednika graditi i održavati imidž države je ubitačan posao (to jest za one koji taj posao rade).

Imidž Hrvatske ovisi o tome što o njoj javljaju utjecajni (i najutjecajniji) svjetski mediji a to je daleko od pozitivnog. Nemoj se zavaravati iluzijama da je on dobar. Eto, i Fitch Ratings koji dolazi u Hrvatsku u svojim publikacijama vodi Hrvatsku kao balkansku državu (pogledaj tekst o njegovom dolasku – to ti je jedan klik). Kužiš veličinu, težinu i kompleksnost problema? Inače da si poduzetnik koji je pokušao svoju proivodnju izvoziti na Zapad umjesto da primaš plaću iz budžeta to bi ti bilo jasno i ja ti sada to ne bi trebao tumačiti. Nemoj kultivirati distanciarni cinizam i daj si malo truda pa pogledaj kako Nijemci doživljavaju Poljake i u kakvoj je to vezi sa izvozom poljskih proizvoda u Njemačku.

Dakle Hrvatska ulaskom u EU nije posala drugačija a niti to mnogi u EU od nje očekuju. Nije problem u “njima” i u tome što pišu nego u nama jer se bojim da se nećemo puno promijeniti (odnos prema radu, znanju itd.) odnosno postati kao članovi EU bitno bolji.

Naravno, uvijek se može sjediti i kultivirati iluzije o pozitivnom značaju ulaska u EU i navjezdi investitora (možda će naposlijetku čak i Katar nešto uložiti ako nas već nisu zaboravili) na jedan od ranije opisanih načina.

New Report

Close