Pošta uskoro i konzultant

Autor: Ksenija Puškarić , 06. veljača 2011. u 22:00

Albanci su uzeli aplikaciju za platni promet, a u HP-u se nadaju da će im pomagati i u restrukturiranju

Predstavnici Albanske pošte zainteresirani su za šaltersku aplikaciju za platni promet koju su razvili stručnjaci Hrvatske pošte, ali i da im naši poštari budu konzultanti u procesu restrukturiranja. Premda pregovori između dviju kuća i dalje traju, sve je izglednije da će Hrvatska pošta postati veliki partner albanskim kolegama. “Nije tajna da Hrvatska pošta provodi 50 posto ukupnoga hrvatskog platnog prometa i transakcije koje se obavljaju na našim šalterima su najbrže u zemlji. One su rezultat rada naših stručnjaka i jako smo ponosni na tu aplikaciju, a svidjela se i albanskim kolegama”, objašnjava nam Robert Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Posao za stručnjake
Iako su predstavnici Albanske pošte, kaže Jukić, bili i u Italiji, gdje su im predstavljena talijanska rješenja za tu vrstu posla, naša aplikacija im više odgovara. Koliko bi Pošta zaradila na prodaji licencije za aplikaciju, predsjednik Uprave nacionalnoga poštanskog operatera nije htio nagađati, no kako je rekao, s njezinom prodajom ne završava posao za stručnjake Hrvatske pošte. “Aplikaciju treba redovno održavati i nadograđivati, a prodamo li im licenciju, sve to bi radili naši stručnjaci i na tome je veća zarada”, istaknuo je Jukić. Ovaj je posao inače rezultat sastanka albanskog i hrvatskog poštanskog operatera koji je održan u petak. No, nije jedini. Kako kolege iz Tirane čeka restrukturiranje pošte, što je naša strana uspješno obavila, zainteresirani su da im u tom procesu Hrvatska pošta bude konzultant. “Vidimo vas kao odličan primjer za unapređenje poštanskog poslovanja”, naglasio je Arqile Gorea, glavni direktor Albanske pošte.

Ništa od preuzimanja
Iako su se u javnosti pojavila nagađanja da Hrvatska pošta razmišlja o preuzimanju Albanske pošte, Jukić je takve informacije zanijekao. “O tome uopće nije bilo govora”, rekao nam je Jukić. I drugi poznavatelji tržišta poštanskih usluga koje smo kontaktirali tvrde da bi takav potez bio rizičan i vjerojatno neisplativ jer je riječ o nacionalnom operateru zemlje koji nema razvijene usluge i infrastrukturu.

Udružene snage

Zajedno protiv DHL-a
Hrvatska pošta inicirala je ideju o uspostavljanju zajedničke suradnje s poštanskim operaterima u regiji, među kojima je i Albanska pošta, na tržištu dostave ekspresnih paketa. Cilj je ponuditi što razvijeniju i razgranatiju uslugu, rekao je Jukić, posebice na tržištu jugoistočne Europe, kako bi se što efikasnije konkuriralo tvrtkama poput DHL-a, FedExa i UPS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close