Pošta kupuje City Express

Autor: Ksenija Puškarić , 26. rujan 2008. u 06:30

Hrvatska pošta (HP) kupuje zagrebačku kurirsku tvrtku City Express (CityEx)

Kako Poslovni dnevnik doznaje, dojučerašnji ljuti protivnici, Hrvatska pošta i City Express, spojit će se u jednu tvrtku s jakim poštanskim i kurirskim biznisom, kako bi se HP uspješno obranio od rastućih apetita europskih pošta, posebice austrijske i slovenske. Koliko će HP platiti City Express, još je nepoznato, ali izvori bliski transakciji procjenjuju da CityEx ne vrijedi više od 20 milijuna eura ili oko 144 milijuna kuna.

Kako tvrde, preuzimanje će voditi Zagrebačka banka, a due diligence konzultanti iz KPMG-a. Iako menadžment Hrvatske pošte nije potvrdio preuzimanje, Boris Vidić, predsjednik Uprave City Expressa, to je na određeni način ipak učinio. “Zainteresiran sam za prodaju svega što posjedujem, pitanje je samo cijene. Osim Hrvatske pošte, za City Express je zainteresirana i Austrijska pošta, ali i neke druge tvrtke”, kazao je Vidić. No, izvori bliski transakciji smatraju da posao preuzimanja ipak još nije sasvim gotov. Sumnju bude posljednje poslovne odluke Hrvatske pošta. Naime, Hrvatska pošta je 1. rujna ukinula rabate, odnosno komercijalne popuste za pošiljke svim privatnim komitentima, a od 1. siječnja sljedeće godine popust na poštanske usluge neće imati ni korisnici državnog proračuna. Hrvatska pošta planira zbog toga uštedjeti oko 100 milijuna kuna na godinu, ali je već u prvim danima od donošenja te sporne odluke izgubila dio stalnih klijenata, stavivši samu sebe u nepovoljniji položaj pred konkurencijom, posebice pred tvrtkom koju namjerava preuzeti. Dio klijenata već se okrenuo City Expressu, pa se postavlja pitanje zašto se uoči postupka preuzimanja toj tvrtki povećava prihod, ali i samim time i vrijednost. To nije jedina nedavna čudna odluka menadžmenta Hrvatske pošte, koje je posljednjih godina svojim potezima ojačalo, svjesno ili nesvjesno, i druge potencijalne konkurente. Hrvatska pošta je, na primjer, prošle godine prodala dionice Tiska u vrijednosti 100 milijuna kuna, bez suglasnosti Nadzornog odbora. Taj isti Tisak uskoro će, doznajemo, početi baviti poštanskim i kurirskim poslovima i HP-u postati izravna konkurencija. I sindikalisti u Hrvatskoj pošti tvrde da će odluka o preuzimanju biti više političke, a ne ekonomske naravi. Oni ističu da Hrvatskoj pošti nisu potrebni radnici City Expresa, ni nekretnine te tvrtke, kao ni osnovna sredstva, jer su cilj preuzimanja atraktivni klijenti i poslovni partneri. Pitaju se ipak zašto se sredstva za preuzimanje nisu pametnije i trajnije uložila u modernizaciju usluga, izgradnju logističkih centara i njihovo unaprjeđenje. Podsjetimo, Boris Vidić već je prodao 25,5 posto udjela u City Expressu tvrtki Digitel, koja je u vlasništvu Slovenca Vladimira Smoleca. Početkom godine je pokrenuo rent-a-car tvrtku City Car sa sjedištem u Zagrebu. Inače, Vidić je ljetos postao i većinski vlasnik jedine domaće tvornice sanitetskog materijala, karlovačkog Lole Ribara. City Express zapošljava 850 ljudi, a HP ima 12.000 zaposlenih. U prošloj je godini Vidićeva tvrtka ostvarila ukupni prihod od 12,1 milijun eura, a dobit je iznosila 500.000 eura. Hrvatska pošta u 2007. godini, prema posljednjim podacima Financijske agencije, ostvarila je 1,68 milijardi kuna ukupnog prihoda, te 1,25 milijuna kuna dobiti. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj pošti u prošloj je godini iznosila 4700 kuna, dok su u istom razdoblju radnicima City Expressa isplaćivana mjesečna primanja od 2000 kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

osobno imam losa iskustva sa city expessom, nisu na razini, te mi se par puta dogodilo da mi poslijka nije bila urucena, a dogodilo se i da su sve poslijke bile na hrpi pokraj postanskih sanducica (problem je u tome sto mi je posiljka bila od SDA i ja sam doslovno p****)
i njihovi djelatnici ne djeluju bas povjerljivo, i bas me cudi da renominiranije tvrtke njih uzimaju kao dostavljace posiljki (neovisno o njihovim GPS pracenjem posiljke) jer su zaista nepouzdani
nadam se da ce ih posta preuzeti i stvoriti barem sigurnost u posiljkama

New Report

Close