‘Pospremite računovodstvo u Pošti ili ništa od monopola’

Autor: Ksenija Puškarić , 09. listopad 2012. u 22:00
Nikome nije jasno zašto Hrvatska pošta još nije razdvojila prihode od pošiljki od ostalih usluga/PXL

Komisiji je upao u oko popust od oko 40 posto koji Hrvatska pošta obračunava velikim korisnicima.

Hrvatska pošta, želi li nakon liberalizacije tržišta poštanskih usluga ostati jedinstven pružatelj univerzalne usluge u idućih petanest godina, mora razdvojiti računovodstvo. To znači da Pošta mora odvojeno voditi prihode od poslovanja poštanskih usluga od ostalih usluga.

Iako je pošta to trebala odraditi još početkom 2005., dakle prije više od sedam godina, ni dan-danas nema ustrojeno razdvojeno računovodstvo pa se može reći da u tom smislu godinama posluje nezakonito, a Europska komisija (EK) to ne tolerira. Kako primjećuje EK u svojim primjedbama na Nacrt prijedloga zakona o poštanskim uslugama, ta je obveza jedan od glavnih regulatornih instrumenata u liberaliziranom tržišnom okruženju te podliježe strogoj kontroli Komisije u svim državama članicama. "Pošta ima nekoliko mjeseci da odradi posao i pospremi poslovanje, što se inače radi godinama. Zašto toliko odugovlače, nejasno je, no činjenica je da bi mogli ostati bez velikoga 15-godišnjeg kolača ako taj posao ubrzo ne zgotove", tvrdi izvor Poslovnog dnevnik upoznat sa stanjem na tržištu.

Naime, dosadašnjem monopolistu na tržištu poštanskih usluga država je na temelju direktiva Europske unije dala pravo i obvezu da sve do 2028. obavlja tzv. univerzalnu poštansku uslugu, odnosno šalje sve pismovne pošiljke do 2 kg, pakete do 20 kg i preporučene pošiljke. Ta usluga nakon liberalizacije tržišta mora biti dostupna svim građanima Hrvatske svakoga radnog dana. No kako u državi računaju da će ulaskom stranih operatera na tržište Pošti prihodi znatno pasti, gubitke bi prema Nacrtu zakona pokrivali ostali sudionici na tržištu, privatni operateri, i to preko tzv. kompenzacijskoga fonda. U taj bi fond sredstva uplaćivala i Hrvatska pošta, ali na temelju prihoda zamjenskih usluga, što bi više bilo simbolično. U Europskoj komisiji smatraju nelogičnim da najveći igrač na tržištu plaća najmanje i sugeriraju da se uzme u obzir tržišni udjel u utvrđivanju doprinosa za kompenzacijski fond. Nadalje, Komisiji je posebno upao u oko popust od 40 posto koji Hrvatska pošta obračunava velikim korisnicima.

Takvim su se popustima nerijetko rušile cijene, što je Komisiji bio signal za nedopuštenu nelojalnu konkurenciju. "Popusti moraju biti opravdani, u skladu s općim pravilima tržišnog natjecanja, te moraju podlijegati kontroli regulatornog tijela", stoji u primjedbama Europske komisije. Tijelo kojim predsjeda Jose Manuel Barroso također kritizira jedno od rješenja navedenih u zakonu prema kojem Pošta traži od komercijalnih operatera da cijene njihovih zamjenskih usluga budu veće od cijena za univerzalne usluge koju nudi Hrvatska pošta. "Komisija ne može utvrditi valjane razloge zašto bi komercijalni operateri trebali otkriti tu vrstu podataka pa bismo cijenili kada bi se taj nejasni, nepotrebni i neopravdani uvjet izbacio", poručuje Komisija.

Ministarstvo prometa

Zakon je poslan na doradu

U resornom ministarstvu mora, prometa i infrastrukture poručuju kako su ozbiljno shvatili primjedbe Europske komisije te da je Nacrt zakona poslan na doradu. Napominju kako je hrvatsko poštansko tržište već djelomično liberalizirano te da nacionalni operater već sada ne kontrolira 34 posto tržišta. S prvim danom iduće godine stoga ne očekuju velike promjene na tržištu, ali ni ubrzano gubljene preostalog dijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close