Poslovni uzlet je odlična prilika za edukaciju poduzetnika i stjecanje novih znanja i vještina

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. listopad 2015. u 11:12
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Poslovni uzlet grada Supetra održan u petak u hotelu Amor okupio je stotinjak zainteresiranih obrtnika, poduzetnika i OPG-ovaca.

Poslovni uzlet grada Supetra održan u petak u hotelu Amor okupio je stotinjak zainteresiranih obrtnika, poduzetnika i OPG-ovaca.

Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, predstavio je Uzlet kao snažan alat za poduzetnike koje smatra samom srži i kapilarnim sustavom našega gospodarstva, jer ih potiče na inovativan pristup i razmišljanje. „Poslovni dnevnik prepoznaje važnost uloge malih i srednjih poduzetnika u ukupnom hrvatskom gospodarstvu jer upravo oni s 50 posto sudjeluju u kreiranju BDP-a. U srednjem i malom poduzetništvu zaposleno je 65 posto ukupnog broja zaposlenih građana kojima želimo omogućiti da svoja znanja i vještine podignu na razinu kojom će biti konkurentni ne samo na domaćem, već na zajedničkom tržištu Europske Unije", kaže Šimatović.

Ivana Marković, gradonačelnica grada Supetra, manifestaciju u organizaciji Poslovnog dnevnika prepoznaje kao odličnu priliku za edukaciju obrtnika i poduzetnika i dobivanje svih informacija o EU fondovima i ruralnom razvoju, stjecanje novih poduzetničkih vještina i znanja. Supetar se danas, nakon teške situacije u kojoj se nije posvećivala pažnja poduzetnicima, nalazi na prekretnici i situacija se konačno mijenja, tvrdi gradonačelnica. „Dugo godina u financijskog blokadi, sad s veseljem možemo reći da smo te probleme ostavili iza sebe. Za 2016. proračunska sredstva omogućit će realizaciju predviđenih projekata. Jedan od njih je priprema dodjele bespovratnih financijskih sredstava za poticanje rasta i razvoja poduzetničke klime. Planiramo otvoriti poduzetnički inkubator kojemu je osnova svrha pomaganje ženama poduzetnicima, pomoć pri povlačenju sredstava Unije i razvoju OPG-ova i brojne druge.“, potvrdila je promjene. Uz želju poboljšanja suradnje sa svim poslovnim subjektima na supetarskom području, gradonačelnica vjeruje da će i dalje nastaviti aktivno podupirati poduzetnike.

Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, istaknuo je važnost manifestacija poput Poslovnog uzleta. U poticajnom obraćanju poduzetnicima istaknuo je da njihove ideje i projekti imaju potencijala za uspjeh, dodavši da se posebna briga vodi o ruralnim područjima kako ona ne bi više zaostajala za razvijenim dijelovima županije. „Svi će imati jednake prilike za start, a to smo im omogućili zajedničkim snagama.“, zaključio je Katavić.

Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za međunarodnu suradnju, investicije, izvoz i konkurentnost Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO), posvećen je poticanju obrtništva i rastu mikro i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj. Iz godine u godinu budžet MINPO-a, namijenjen nastanku i razvoju te jačanju konkurentnosti, broji sve više i više sredstava. „Tijekom ove godine objavili smo nekoliko značajnih programa financiranih sredstvima Europske Unije, a to je trend koji će se i nastaviti u budućnosti.“, kaže. Pojašnjava je da riječ o daleko većim sredstvima u odnosu na ranija razdoblja gdje su se oslanjali isključivo na nacionalne resurse. Tvrdi da su registar i dobra strategija, kao i jasan te transparentan uvid u ono čime Hrvatska raspolaže, nužni uvjeti da sustav potpora bude pravilno i kvalitetno iskorišten. „Kombinacijom nacionalnih i europskih sredstava može se zaokružiti priča razvoja poduzetništva koja je posebno poticajna za mlade ljude.“ siguran je Ljubunčić koji je sve prisutne pozvao na redovito informiranje na stranicama Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close