Poslovni dnevnik omogućio studentu Pravnog fakulteta stjecanje radnog iskustva na odjelu ljudskih resurs a Atlantic grupe

Autor: Marta Duić , 20. studeni 2014. u 22:01
Damir Peris (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Želimo kroz svoje iskustvo svjedočiti kako osobe s invaliditetom mogu biti punopravni članovi radnog kolektiva, poručuju iz Atlantica.

Atlantic Grupa, partner projekta Iskustvo zlata vrijedi, međunarodna je kompanija koja posluje na 11 tržišta. Tijekom studenog u njihovom odjelu Ljudskih resursa radit će Damir Peris, student Pravnog fakulteta. ˝ Studiram Javnu upravu na Pravnom fakultetu u Zagrebu i trenutno sam treća godina. Interesi su mi od samog početka išli u smjeru ljudskih resursa tako da je ova radna praksa sjajna prilika za mene i idealno se poklopila s mojim studijem i interesima.˝, kaže Peris. Za projekt Iskustvo zlata vrijedi Damir je  saznao na fakultetu, točnije u knjižnici je vidio plakat i odmah se odlučio prijaviti.

“Među ponuđenim tvrtkama partnerima mi je odmah zapeo Atlantic za oko. Kad su me nazvali iz Adecca dok su radili prvu selekciju prijavljenih studenata i pitali me koju tvrtku preferiram i imam li neke želje, odmah sam rekao Atlantic. Doista mi je drago da sam ovdje dobio priliku za odrađivanje radne prakse. Dobar je osjećaj biti u tome, biti u doticaju sa strukom. Jedno je doma čitati i učiti o tome, a drugo je vidjeti uživo poslovni svijet”, tvrdi Damir.

Ideja poslodavca je da se Damir u potpunosti upozna s odjelom Ljudskih rerursa. “Trudimo se upoznati ga sa svim područjima djelatnosti Ljudskih resursa i uskladiti njegovo profesionalno usmjerenje sa zadacima i projektima na kojima bi sudjelovao za vrijeme trajanja prakse te mu tim zadacima predočiti što rade Ljudski resursi jedne internacionalne kompanije. Do sad nam je pomagao na zadacima različite složenosti i zahtjevnosti”, pojasnili su iz Atlantic grupe.

Damir u Atlantic grupi provodi četiri sata dnevno, pet dana u tjednu i tvrdi kako mu ovaj posao i tempo nije nimalo težak. Budući da mu ovo nije prvo radno iskustvo, radne navike i odgovornost prema poslu je već stekao.

“Za sada sam sudjelovao u izradi internih dokumenata,  upoznao se s mjerama poticanja zapošljavanja  te sam dobio uvid i u mnoge interne akte.  Radio sam i na onima ‘najbanalnijim’ poslovima. Ovdje radim sve što treba, sve što mi kažu i ništa mi nije teško i strano˝, pojasnio je Damir svoje dnevne zadatke.

Kako kažu u Atlantic grupi, oni su tvrtka koja visoko cijeni različitosti jer smatraju kako upravo tamo gdje se one susreću nastaje nova kvaliteta. U njihovom poslovnom kolektivu događa se pravi melting pot poslovnih, geografskih, kulturnih i drugih tradicija te u okviru sustava uspješno grade zajedničku korporativnu kulturu.

Više od mjesta za rad

“Upravo je to faktor koji čini da je jedna kompanija više od samo mjesta za rad. Solidarnost je dio naše kulture ne samo uvažavanja, nego i odgovornosti koja je, uz strast i kreativnost, jedna od naših središnjih vrijednosti. Odgovornost se ne odnosi samo na odnos prema poslu, nego i u nastojanju da ulažemo i doprinesemo razvoju zajednice u kojoj poslujemo”, poručuju iz Atlantic grupe.

Pozitivne strane poslovanja Atlantica uviđa i Damir. “Moje impresije Atlanticom koje sam do sada stekao su fenomenalne. Općenite stvari s kojima sam se do sada susretao na poslovima jer imam široko radno iskustvo i velik broj tvrtki iza sebe, su ovdje detaljno razrađene. Komunikacija i klima koja vlada u ovoj tvrtki je ona koju svaki radnik može poželjeti. To je definitivno onako kako treba biti u svakoj tvrtki. Mogu vam to i teorijski objasniti i potkrijepiti jer to studiram, u literaturi to nazivaju “podržavajuća komunikacija”. Riječ je o komunikaciji koja je orijentirana prema problemu, a ne na to da se radniku  nameće i govori da je on loš. Fokus je na tome kako riješiti problem, usmjerenost je na njegovo što prije rješavanje. U Atlantic grupi sam imao priliku vidjeti da je teorija o kojoj učim na fakultetu i čitam u literaturi primijenjena u praksi i vidim je oko sebe u radnom okruženju˝, ističe Damir.

U Atlantic Grupi podržavaju zapošljavanje osoba s invaliditetom. “Na lokacijama koje su prilagođene imamo određeni broj zaposlenika s različitim stupnjevima invaliditeta na odgovarajućim radnim mjestima. I sami kontinuirano radimo na unapređenju uvjeta za primanje osoba s invaliditetom u našoj sredini”, tvrde iz Atlantic grupe.

Svjesni kako je u današnjem društvu još uvijek prisutna određena zadrška prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom odlučili su se na sudjelovanje u projektu kako bi dali drugim poslodavcima dobar primjer.

“Svjesni smo da u tom smislu ima puno prostora za unapređenje standarda te smo odlučili krenuti od vlastitih vrata i svojim primjerom dati podršku njihovu zapošljavanju. Željeli bismo kroz vlastito iskustvo posvjedočiti kako osobe s invaliditetom mogu biti punopravni članovi radnog kolektiva i dati doprinos promjeni percepcije društva”, poručuju iz Atlantic grupe.

Samo pohvale poslodavca

“Pravno ja jesam osoba s invaliditetom, ali u odnosu na prosječnog  čovjeka siguran sam da uvijek mogu više, a ne da trebam neke olakšice. Ja ne trebam olakšanja, već priliku. Jako sam zadovoljan praksom i mislim da su i oni zadovolji sa mnom. Nisam samo netko tko će slijepo gledati, ja promatram sve oko sebe što se događa, imam onaj tzv. proaktivni pristup koji je važan”, pohvalio s Damir.

Od poslodavaca stižu samo pohvale. “Damir se vrlo dobro i brzo uklopio. Upoznao se sa svim zaposlenicima unutar odjela Ljudskih resursa i s dosta njih je do sada i surađivao. Svim zadacima pristupa s jednakim entuzijazmom te ih obavlja s uspjehom i na vrijeme”, pohvalili su Damira iz Atlantic grupe.

Damir napominje kako je ovaj projekt  ispunio sva njegova prvotna očekivanja.

“Jedino mislim da bi trebali poraditi na tome da motivirate poslodavce da u nekoj bližoj budućnosti ponude i posao nama studentima s invaliditetom. Tijekom prakse ću bit u doticaju s poslovnim terminima i situacijama i vjerujem da ću sve što ovdje naučim primijeniti u praksi na fakultetu i u poslu u budućnosti. Mi na pravu imamo i kolegij o ljudskim reusrsima i vjerujem da će mi i na samom kolegiju iskustvo i nova znanja koje ću steći uvelike pomoći. Ovdje vidim u stvarnosti kako sve to funkcionira, a upravo to sam i očekivao kada sam se prijavljivao na projekt Iskustvo zlata vrijedi. Jednog dana ću moći reći kako sam radio u ljudskim resursima u Atlantic grupi  i da imam dobro radno iskustvo. A svi smo svjesni da je iskustvo danas doista presudno kod traženja posla”, zaključio je Damir.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dala bih Vam Nobelovu nagradu za dobro djelo, ali nije do mene…

[emo_palacg]

New Report

Close