Poslovne škole privlače cijenom i podacima o pronalasku posla

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 07. veljača 2013. u 22:01
60 posto studenata Verna posao pronađe tijekom studiranja

Menadžerima se još uvijek teško odlučiti koji od programa upisati i koji omjer cijene i kvalitete odgovara upravo njhovim potrebama.

Programi poslovnih škola u Hrvatskoj se uvelike razlikuju pa oni koji svoje opcije pri upisu istražuju na internetu pronaći će kako ne postoje okvirne cijene već Master of Business Administration (MBA) programi koštaju od 8000 eura do 18.000 eura.

Trajanje studija također varira pa programi traju od jedne do tri godine, a sustav izvođenja nastave kao i sami koncepti predstavljaju radikalnu razliku. Ipak, menadžerima je još uvijek teško odlučiti koji od programa upisati i koji omjer cijene i kvalitete odgovara upravo njima. Ove godine, pitali smo tri vodeće poslovne škole- Vern, Cotrugli Business School i Zagrebačku školu ekonomije i managementa (ZŠEM) da nam objasne po čemu se oni razlikuju od drugih i koji bi to bio ključni faktor koji bi mogao kod nekog menadžera "prevagnuti" u odluci. Jedna od najzapaženijih aktivnosti ZŠEM-a jest razvijen sustav razmjene studenata. ZŠEM je jedna od rijetkih škola koja je uspjela razviti suradnju s preko 100 stranih poslovnih škola. Ta suradnja znači da studenti koji odlaze u inozemstvo na stranim sveučilištima ne plaćaju troškove školovanja, već eventualno troškove življenja u stranoj zemlji, ako već ne uspiju dobiti stipendiju. Ovu mogućnost na ZŠEM-u koristi oko 15% studenata. "Najpopularnije destinacije za međunarodnu razmjenu kod naših studenata su Europa i Sjedinjene Američke Države, ali sve veći broj studenata se zanima za međunarodnu razmjenu u Latinskoj Americi i Aziji. Ovaj semestar očekujemo najmanje 50 međunarodnih studenata, koji su odlučili provesti svoje vrijeme na razmjeni upravo na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Svake godine, sve više međunarodnih studenata dolazi na ZŠEM, tako da naši studenti ne moraju napustiti kampus kako bi osjetili atmosferu prave međunarodne poslovne škole", kažu na ZŠEM-u.

Zaposlenje nakon četiri mjeseca
Druga ZŠEM-ova različitost je organizacija brojnih izvannastavnih aktivnosti  poput druženja, predavanja gostujućih predavača i biznis natjecanja kao i organizacija dalekih putovanja.Hvale se i kako  čak 74% ZŠEM-ovih studenata pronalazi zaposlenje unutar četiri mjeseca nakon završetka studija, a uveli su i "Stručni studij ekonomije i managementa" koji se održava isključivo na engleskom jeziku. S druge strane, zagrebački Vern ima jednu od najdužih tradicija obrazovanja menadžera u Hrvatskoj, što uključuje prediplomske studije, diplomske specijalističke studije te MBA studije koje provode u suradnji s partnerima iz Bruxellesa – United Business Institutes. Prema službenim podacima HZZ-a iz 2012. godine, procjenjena zapošljivost studenata Verna je preko 95 posto. Približno 60% studenata zapošljava se tijekom studiranja, a ostalih 40% unutar šest mjeseci po završetku studija. Na pitanje po čemu se oni razlikuju od drugih jedan od odgovora jest i otvaranje Vernova centra na Visu gdje će studenti ukoliko budu htjeli odlaziti slušati neka od predavanja i modula. Poslovna škola Cotrugli za razliku od drugih poslovnih škola koje spominjemo, nije imala četverogodišnje studije ekonomije ili menadžmenta nego se bazirala isključivo na MBA programu i Executive MBA programu koji je prije upisa od polaznika zahtjevao da imaju barem tri godine radnog iskustva. Od ove godine uveli su i  programu Doctor of Business Administration (DBA) koji predstavlja alternativu standardnom doktorskom studiju (PhD). Glavna razlika je u tome što se PhD ponajviše bazira na pripremi kandidata za izvođenje visoko-specijaliziranih akademskih istraživanja, dok DBA programi istraživanja za cilj imaju postizanje visokog doprinosa poslovanju. 

Veliki broj polaznika
"Upis na DBA program je u tijeku, a trenutno je popunjeno 80 posto generacije koja starta ovog proljeća. Cijena programa iznosi 28.000 eura za predviđeno trajanje programa od četiri godine", govore na Cotrugliju. "Ukupno gledajući, rezultati koje smo u Cotrugli Business School ostvarili u 2012. su bolji od prethodne godine, što samo pokazuje da je ciljna grupa prepoznala važnost kvalitetne edukacije. Ova generacija broji 65 polaznika što je ujedno najveći broj polaznika na MBA programima u regiji", kažu na Cotrugliju.

Kriza i MBA

Raste broj polaznika

Unatoč krizi u Hrvatskoj raste broj onih koji žele uz svoje ime i titulu Master of Business, barem tako tvrdi Aco Momčilović, potpredsjednik Udruge MBA Croatia. Ne postoje, kaže, jasni pokazatelji niti istraživanja koja bi dala jasan odgovor na zainteresiranost naših poslovnih ljudi, no  prema njihovim opažanjima trend upisa na MBA se nastavlja i titula MBA dobiva na važnosti iz godine u godinu. "Prema onome što smo primijetili u udruzi, komentirajući stanje na raznim domaćim i stranim fakultetima sa kojih nam dolaze članovi, čini se da se broj polaznika nešto smanjio u odnosu na godine prije krize, ali se također stabilizirao zbog utjecaja nekih drugih faktora. Danas svi puno temeljitije sakupljaju informacije o studijima, a ne idu na 'prvi izbor'", zbog čega i postoji MBA Croatia. Također raste interes prema online programima i sličnim opcijama", kaže Momčilović.

Komentirajte prvi

New Report

Close