Poslodavci: Trošak kolektivnog šest je puta manji nego što tvrdi ministar

Autor: Andreja Šantek , 25. rujan 2013. u 22:01
Liječnički sindikat najavljuje 'kirurške rezove'/M. Sušenj/PIXSELL

Ugrađivanje spornih prava u kolektivni po ministrovoj računici za pola godine stoji 420 mil. kn, a po onoj Udruge poslodavaca 70 milijuna.

Još jedan u nizu sastanaka ministra zdravlja s predsjednicima sindikata u utorak je neslavno propao, a ni šest sati razgovora nije bilo dovoljno za postizanje dogovora, pa se štrajk liječnika i medicinskih sestara u bolnicama nastavlja i ulazi u drugi tjedan.

Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, kaže da Vlada ne želi čuti njihove argumente, ali i da će sljedeće sindikalne akcije biti oštre poput kirurških rezova. "U četvrtak ćemo na izvršnom odboru sindikata raspravljati o tome što dalje", kaže Babić, dodajući da će, kao i dosad, voditi računa o interesima pacijenata. Upravo zbog toga, kaže Babić, nismo u štrajk pozvali ni liječnike u primarnoj, ni u poliklinikama, otkrivajući možda time u kojem smjeru planiraju dalje voditi štrajk. Štrajkom je prekinut 10-godišnji socijalni mir između Vlade i medicinara, a spor je nastao tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru nakon što je sud ništetnim proglasio onaj sklopljen 2011. Tijekom pregovora Babić je tražio da se prava iz ništetnoga ugovora ugrade u novi kolektivni ugovor, no ministar Ostojić to je odbio tvrdeći da bi to zdravstveni proračun stajalo dodatnih 840 milijuna kuna godišnje, odnosno 420 milijuna za šest mjeseci, koliko je na snazi bio kolektivni ugovor.

 

4,104milijarde

kuna iznosili su u pola godine izdaci za plaće s doprinosima, tvrde u Udruzi poslodavaca u zdravstvu

No, podaci Udruge poslodavaca u zdravstvu govore nešto drugo. Prema njihovim izračunima, ukupni izdaci za plaće s doprinosima za prvih šest mjeseci 2012. godine iznosili su 4,033 milijarde kuna, dok su ti izdaci za isto razdoblje ove godine, u režimu primjene kolektivnog ugovora iz 2011., iznosili 4,104 milijarde kuna. Riječ je o povećanju od samo 70,3 milijuna kuna na polugodišnjoj razini. U Ministarstvu su vjerojatno koristili drukčiju metodologiju, odnosno njihov je izračun, pretpostavljamo, temeljen na podacima iz ove godine u odnosu na 2011., kada je na snazi bio stari kolektivni ugovor. Na pitanje da objasne razliku u izračunu, iz Ministarstva zdravlja samo su kratko odgovorili da su njihove analize pokazale da trošak iznosi 840 milijuna kuna. Svoj izračun ima i liječnički sindikat, a Babić kaže da je riječ o 70 milijuna kuna neto iznosa koji dobivaju liječnici.

To je samo 36 posto ukupnog iznosa povećanja jer se ostalo vraća u državni proračun u vidu poreza i doprinosa, objašnjava Babić. Iako i jedna i druga strana ne popuštaju, ministar Ostojić za četvrtak je sazvao nove pregovore jer 5. listopada istječe privremeni kolektivni ugovor koji je sklopljen nakon sudske odluke. Produljena prava zaposleni će imati još sljedeća tri mjeseca, a dotad mora bit sklopljen novi ugovor jer će im u suprotnom primanja ovisiti o Zakonu o radu te će ostati bez dodatnih prava. Ministar je za Poslovni dnevnik rekao da je u nekoliko bolnica rad u poliklinikama smanjen između 10 i 25 posto, što je uzrokovalo povećanje liste čekanja, dok u ostalim ustanovama štrajk neće utjecati na liste čekanja.

No, nije odgovorio na primjedbu da se pacijenti ne naručuju na buduće pretrage, kao niti na pitanje kada i kako planira normalizirati stanje u bolnicama.U Klinici za dječje bolesti Zagreb kažu da se rad u ambulantama i dijagnostici odvija u nešto manjem obimu, odnosno da su prije štrajka imali oko 1200 pacijenata, a danas oko 1000. No, problem im je operacijski program jer su anesteziolozi povukli suglasnosti o prekovremenom radu."Operiramo samo hitne pacijente. U  četvrtak prije štrajka napravili smo 13 operacija, a u četvrtak tjedan kasnije samo tri", kaže v.d. ravnatelja Osman Kadić. Dodaje da je sreća što u njihovoj bolnici nema listi čekanja, pa će svi pacijenti, kad se stanje vrati u normalu, biti brzo zbrinuti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close