Poslodavci traže brži uvoz radne snage za ova zanimanja

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2016. u 11:56
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kod onih koji aktivno traže posao problem je u tome što su sve stariji pa ne mogu odgovoriti nekim zanimanjima poput onih u građevini.

U Hrvatskoj je trenutno nezaposleno oko 290 tisuća ljudi no u isto vrijeme postoji kroničan nedostatak radne snage u pojedinim granama djelatnosti.

Struktura nezaposlenih je vrlo nepovoljna jer u jednom dijelu postoji slabo obrazovan kadar, a u drugom socijalni slučajevi kojima nije cilj naći posao nego biti na teret socijale.

Kod onih koji aktivno traže posao problem je u tome što su sve stariji pa ne mogu odgovoriti nekim zanimanjima poput onih u građevini.

S druge strane poslodavci ne mogu naći odgovarajuću struku i kvalificiranu radnu snagu. Nije tajna da u Hrvatskoj stalno nedostaje stručnih zidara, tesara, zavarivača, vozača teretnih vozila, a najnovija saznanja upozoravaju i na nedostatak stručne radne snage u onom u čemu se Hrvatska voli hvaliti kao svojim adutom, a to je turizam. Nedostaje nam kvalificiranih kuhara i konobara.

No prošla vlada, ona Zorana Milanovića, u posljednjoj je godini svog mandata “zaboravila” donijeti odluku o kvotama za ovu godinu, a prema reakcijama poslodavaca i ova, još uvijek nova Vlada, nije zauzela jasan stav oko rješavanja ovog problema. Istina, riječ je o razdoblju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju po kojoj smo postali jedno tržište, no nakon prošlogodišnjeg isteka moratorija za naše radnike za rad u zemljama članicama EU-a, to je opet značilo pretežito odlazak naših ljudi. Najviše se govori o medicinskom osoblju i profesionanim vozačima.

Čeka se zeleno svjetlo

U ovom trenutku hrvatski poslodavci koji su prijašnjih godina uvozili “strance” sada već četiri mjeseca čekaju na novo zeleno svjetlo. Ne čudi što s njihove strane dolazi inicijativa za novim rješenjima.

''Umjesto sustava kvota, gdje poslodavci unaprijed, na godišnjoj bazi, moraju predvidjeti koliko bi im radnika iz tzv. trećih zemalja trebalo, predlažemo sustav zapošljavanja prema potrebi'', pojašnjava za Glas Slavonije Ivan Sarić iz osječkog ureda Hrvatske udruge poslodavaca. O tome je HUP već razgovarao i s bivšom Milanovićevom vladom, a prijedlog je otišao i prema vladi Tihomira Oreškovića.

U HUP-u su se ugledali na “slovenski model”. Naši susjedi, odnosno njihovi poslodavci, potrebu za određenom stranom stručnom radnom snagom iskazuju u danom trenuku, dakle kada se ukaže posao. Njihov zavod za zapošljavanje ima rok od pet dana u svojoj evidenciji pronaći traženu “robu”, nakon isteka tog roka poslodavcu je dozvoljen uvoz!

''Cilj je u svakom slučaju smanjiti nezaposlenost domaće radne snage, a ovakav model pruža mogućnost dobre koordinacije svih zainteresiranih aktera'', naglašava Sarić.

Inače za prošlu godinu poslodavci s područja svih pet slavonskih županija, a djelokrug je to koji pokriva HUP-ov ured u Osijeku, pokazali su potrebe za kvalificiranom radnom snagom u sektoru prometa, dakle vozača teretnih kamiona te autobusa u linijskom prijevozu te u sektoru metalne industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close