Poslodavci oštro reagirali na izjave ministra Kujundžića: Duboko smo razočarani

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2019. u 10:54
FOTO: GettyImages

Tužno je da država kao najveći dužnik koja svjesno i to već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze i plaćaju sva porezna davanja, a prema kojima ta ista država duguje više od tisuću dana i to više od 2, 6 milijardi kuna, stoji u reagiranju.

Priopćenje HUP-a donosimo bez izmjena: 

Vezano uz izjave ministra Kujundžića da HUP prije plaćanja duga veledrogerijama od strane države treba osigurati isplatu dugovanja državi po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje izražavamo duboko razočaranje izjavama koje nisu utemeljene na činjenicama te u nastavku šaljemo reakciju Hrvatske udruge poslodavaca:  
„Ministru Kujundžiću je poznato da HUP, kao udruga poslodavaca i veledrogerije koje samo žele biti plaćene za proizvode koje su odavno isporučile sustavu (i koju su one same već odavno platile proizvođačima), državi ne duguju ništa niti su ovlaštene u ime države naplatiti dugove za doprinose. Pritom se dugovanja za doprinose odnose na tvrtke koje su u problemima – u predstečajnim nagodbama ili stečaju poput pulskog Uljanika pa doprinose ne plaćaju zato što to nisu u stanju, a ne zato što ne žele. 

Razočarani smo da se javni prostor koristi za manipulacije ovako ozbiljnim činjenicama i za širenje neistina.
 
Tužno je da država kao najveći dužnik koja svjesno i to već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze i plaćaju sva porezna davanja, a prema kojima ta ista država duguje više od tisuću dana i to više od 2, 6 milijardi kuna.

Razočarani smo porukom koju predstavnik Vlade šalje cjelokupnom gospodarstvu i svim građanima da država za razliku od njih, dugove ne treba plaćati i da smo zemlja u kojoj je prihvatljivo prebacivanje odgovornosti za nečinjenje na one koji svoj posao pošteno rade, koji plaćaju sva svoja davanja i u propisanim zakonskim rokovima.
 
Sustav zdravstva je u problemima koje treba žurno rješavati ne samo povećavanjem prihoda i neplaćanjem dugova prema dobavljačima, već podizanjem njegove učinkovitosti, racionalizacijom rada, kao i jačim angažmanom na prevenciji bolesti. 
Još jednom kao odgovoran dionik ovog društva pozivamo ministra i Vladu da prije svega osiguraju da se poštuju zakoni i ispunjavaju obveze i od strane državnih i javnih institucija kao i da poštuju socijalni dijalog. Nagomilana dugovanja za lijekove ugrožavaju ne samo tvrtke koje njima opskrbljuju zdravstvene ustanove, već i njihove zaposlenike i obitelji, ali i sam zdravstveni sustav te zdravlje građana u slučaju da one ne mogu dalje održivo poslovati.„  – izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sve je lako kad si nesposoban!

99% naših političara misli da se njihov posao sastoji od redistribuiranja novca od poreznih obveznika, a za funkcioniranje državnih institucija ih boli džon. Tako i ministar Kujundžić misli da je njegov posao čekati zaostale doprinose iz Uljanika, uzeti postotak za vlastite plaće i beneficije, a ostatak proslijediti veledrogerijama. Uljanik je propao, ti novci nikad neće stići? Nije Kujundžićev problem, on zna samo redistribuirati.

New Report

Close