Poslodavci, oprezno s radničkim tražbinama

Autor: Suzana Varošanec , 03. kolovoz 2016. u 22:01
Novim Stečajnim zakonom štite se radnici i naplata njihovih potraživanja /Fotolia

Postupak Terrafirme obustavljen zbog prigovora nasljednika bivšeg radnika da je tvrtka prijavila 10% niže tražbine radnika.

Obustavljen je prvi predstečajni predmet na temelju prigovora radnika temeljem članka 64. novog Stečajnog zakona, kojim se štite radnici i naplata njihovih potraživanja. Novo rješenje primijenjeno je ovih dana na Trgovačkom sudu u Zagrebu u slučaju zagrebačke tvrtke za razminiranje Terrafirma, poreznog dužnika s dugom od 1,3 milijuna kuna. Postupak je obustavljen uoči ročišta za glasovanje o planu restrukturiranja, navodno ispregovaranog s vjerovnicima. 

Prioritetni vjerovnici 
Prigovor su podnijeli nasljednici bivšeg radnika, koje zastupa odvjetnica poznata iz slučaja 'Franak' Nicole Kwiatkowski. Sud ga je usvojio, obustavivši potom postupak jer je iznos tražbina koje je prijavio dužnik za 10 posto manji od iznosa tražbina radnika i bivših radnika koje je sud utvrdio na temelju prigovora radnika. Predstečajni dužnik ima mogućnost žalbe, a odvjetnik koji zastupa Terrafirmu Matija Potočnjak potvrdio nam je da će se žaliti.  Iako je još u tijeku formiranje nove sudske prakse za predstečajeve koji se vode na trgovačkim sudovima, što znači čvrste pravne standarde, ovo je generalno upozorenje za poduzetnike u blokadi do 60 dana.

 

Ljubenko

Poslodavci se moraju pripremiti, kad se nađu u navedenoj situaciji, malo im se može pomoći.

Oni koji danas traže izlaz u sudskom predstečaju moraju pažljivo prekontrolirati svoje poslovne knjige, bilancu i dokumentaciju i u stavci dugova prema radnicima. Za razliku od ranijih pravila, po kojima u Fininim predstečajevima radnici nisu imali mogućnost upliva kroz formalni prigovor, novim je propisom uvedena takva pravna zaštita za radnike kao prioritetne vjerovnike, s obzirom na to da na njih predstečajni postupak ne utječe. Ako sud nađe da je prigovor osnovan, ne samo da se predstečaj obustavlja, nego ne postoji druga šansa za taj postupak, pa zapravo tvrtka ide u stečaj. Nova je odredba logična reakcija na loše iskustvo s Fininim prestečajevima, u kojima se nebrojeno puta, prema upozorenjima sindikata i radnika, pokazalo da podaci dužnika u pogledu dugova radnicima ne odgovaraju stvarnome stanju.

Zagrebački odvjetnik Mižo Ljubenko, koji je bio član radne skupine Ministarstva pravosuđa za novi Stečajni zakon, potvrdio nam je da je riječ o jako strogoj odredbi. Poslodavci se moraju jako dobro pripremiti, kaže, jer kad se jednom nađu u navedenoj situaciji, malo im se može pomoći. Kao jednu od mogućnosti navodi nagodbu s radnicima kako bi oni povukli prigovor. Kako pravo na novu zaštitu uživaju i bivši radnici, nije isključeno da se u sličnim slučajevima temeljem njihovih prigovora na udaru nađu postojeći radnici kojima prijete otkazi. 

Terrafirma ima šanse
Predstečajni povjerenik Dragutin Ježić, bivši sudac koji je sudio i u radnim sporovima, kaže da Terrafirma ima šanse, iskustvo i reference. Trenutačno ima dva radnika u radnom odnosu, ali ih je zapošljavala veći broj, dok su prihodi iznosili i po 20-ak milijuna kuna. Prema najavi direktora i vlasnika Dražena Hlišća, tvrtka je računala na sredstava iz fondova EU namijenjena razminiranju, a uskoro bi zaposlila 30-ak ljudi.  "Da zastupam te ljude, ne bih prigovorao, jer tvrtka nema imovine, i u slučaju stečaja neće se moći naplatiti", kaže Ježić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close