Poslodavci opet više voljni primati radnike za stalno

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2018. u 22:00
Indeks OVI je rastao za 33%/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Iz uvida u strukturu traženih radnih mjesta oglašenih na internetu primjetno je da su i dalje više na cijeni radnici slabijeg obrazovanja. No, ukupan je broj oglasa lani za 14% veći nego 2016. pa potražnja premašuje pretkriznu, navode s EIZ-a.

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u prošloj je godini porastao za 33 posto u odnosu na 2016. godinu, što ukazuje na snažan oporavak potražnje za radom, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"U odnosu na pretkriznu 2007. ukupan broj online oglasa u 2017. bio je viši za 14 posto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada veća nego i u najboljim godinama prije krize", ističu iz EIZ-a. OVI, tj. Online Vacancy Index, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao.  Iako su se u online oglasima u 2017. i dalje najviše nudili ugovori na određeno (45 posto svih), njihov broj rastao je nešto sporije u usporedbi s oglasima koji nude zapošljavanje na neodređeno.

Ti su oglasi s 39% u 2016. došli na 42% u 2017. Sa 6 na 4 posto od svih oglasa pao je i broj oglasa koji nude stručno osposobljavanje."To govori u prilog stabilnom rastu hrvatskog gospodarstva i povoljnim očekivanjima poslovnog sektora za nadolazeće razdoblje, jer su poslodavci sve više spremni zapošljavati radnike za stalno, što nije bio slučaj tijekom krize", ističu iz EIZ-a. I lani je najveća potražnja bila za prodavačima, konobarima, kuharima, vozačima i programerima, s tim da je interes za potonjima rastao po najnižoj stopi  pa su programeri pali na peto mjesto najtraženijih u 2017.

Diploma slabo ide

PKV-a se traži 130% više
Osim konstantnog rasta potražnje za zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom, u 2017. je uočen poveći porast potražnje za nekvalificiranim (NKV) radnicima, za 56 posto, te polukvalificiranim (PKV) radnicima, za 130 posto, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom porasla za manje od 4 posto u odnosu na 2016. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close