Poslodavci odlučni, traže drastične korake

Autor: Ksenija Puškarić , 19. prosinac 2012. u 22:01
HUP bi da se lakše otpušta, ograniči visina otpremnina i zabrani otvaranje bolovanja za otkaznog roka

Radno zakonodavstvo će se u 2013. mijenjati u dva navrata, najprije zbog EU, a onda idu “teškaši”, institut otpuštanja i ugovori na određeno.

Svih pet sindikalnih središnjica danas će sjesti za stol i pokušati usuglasiti svoja stajališta oko izmjena Zakona o radu (ZOR) s kojima će u petak doći u Vladu na prvi službeni sastanak oko promjena radnog zakonodavstva.

Iako je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog susustava, početkom godine rekao kako Kukuriku koalicija neće mijenjati ZOR, radno zakonodavstvo će se u 2013. godine mijenjati u dva navrata. U prvoj fazi već u siječnju ZOR će se uskladiti s ponešto izmijenjenim europskim direktivama, a u trećem kvartalu mijenjat će se najproblematičniji dijelovi Zakona što znači da će se zadirati u institute otpuštanja i ugovora na određeno oko kojih se poslodavci i sindikati godinama ne mogu složiti. Vladi će sindikati tako u petak prezentirati da se oni načelno slažu da se ide u izmjene radnog zakonodavstva zbog europskih direktiva, no isto tako će im poručiti kako neće dopustiti da se u drugoj fazi izmjene ZOR-a olakša otpuštanje radnika i smanje otpremnine što su glavni zahtjevi poslodavaca. "Nije potrebno toliko zadirati u sadržaj ZOR-a jer on nije prepreka gospodarstvu, pogotovo ne odredbe oko lakšeg otpuštanja", kaže nam Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata (HUS) najavljujući tako žestoku borbu za radnička prava iduće godine. U prvoj fazi izmjena Zakona o radu Vladini prijedlozi uključuju redefiniranje rada na izdvojenom radnom mjestu. Iako u hrvatskom zakonodavstvu takva mogućnost postoji od 2003., ne koristi se dovoljno. Morat će se također redefinirati djelatnost agencija za privremeno zapošljavanje koje će ubuduće moći obavljati i druge djelatnosti poput posredovanja pri zapošljavanju. Mijenja se i raspored radnog vremena i prekovremeni rad.

Prema prvim najavama iz Ministarstva rada više neće biti mjesečnih već samo godišnjih ograničenja na prekovremeni rad. Također će se u prvoj fazi ograničiti pravo na korištenje godišnjeg odmora u slučaju prestanka radnog odnosa, uredit će se institut plaće, odnosno utvrditi što je plaća, a što dodaci. Tehnički će se urediti i zabrana natjecanja radnika s poslodavcem, a poticat će se ukidanje pravilnika o radu te uvesti djelomična obveza kolektivnog pregovaranja. Poslodavci se apsolutno slažu sa svim Vladinim prijedlozima, osim s posljednjom točkom, koju pak sindikati objeručke pozdravljaju. No, većih prijepora bit će u drugoj fazi izmjena zakona. HUP ovaj put inzistira da se ZOR izmijeni drastično i stoga traži od Vlade da itekako olakša otkazivanje ugovora o radu, ograniči visinu otpremnina, te da zabrani otvaranje bolovanja tijekom otkaznog roka. Poslodavci također traže da se ukine apsolutna zaštita određenih kategorija radnika od otkaza koja je u Hrvatskoj previsoka. Inzistiraju i da Vlada osigura veću fleksibilnost pri otpuštanju radnika za male i srednje poslodavce te da se  odredbe o radnom vremenu i trajanju stanki ne odnose na sve djelatnosti jednako jer su preopterećujuće. Poslodavci traže da se i iz ugovora o radu izostave točni nazivi radnih mjesta kako bi se omogućilo fleksibilno premještanje radnika s jednog radnog mjesta na drugo, predlažu da se ugovori na određeno vrijeme kao institut ne diraju, te traže da se u sve novopotpisane ugovore o radu uvrsti probni rad od šest mjeseci tijekom kojeg se otkaz ne mora, ukoliko do njega dođe, obrazlagati.

U Vladi se pak nadaju da će u drugoj fazi regulirati jedinstveni ugovor o radu, rad s nepunim radnim vremenom, te povremeni i privremeni rad, dok sindikati smatraju primjerice da se ugovori na određeno moraju ukinuti, te da se radnici moraju dodatno zaštititi od otkaza. Već su sada poprilično bijesni jer su prvo povjerovali najavama da promjena ZOR-a neće biti, a onda su o najavama izmjena čuli, kažu, iz medija."Koliko nas ministarstvo i Vlada prihvaćaju kao ozbiljnog socijalnog partnera dokazuje činjenica da mi za promjene ZOR-a doznajemo u medijima i tek na sindikalno inzistiranje dogovaramo sastanak u Vladi da bi čuli što se točno sprema", priča nam Mladen Novosel, predsjednik najbrojnije sindikalne središnjice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Iako je ministar Mrsić najavio kako će socijalnim partnerima dati šansu za dogovor, najavio je isto tako da će, izostane li konsenzus, presuditi Vlada. "Ako će presuditi Vlada znači da ne trebamo niti pregovarati jer znamo da će se oni prikloniti poslodavcima, tako da već sad možemo najaviti štrajkove", kaže Damir Jakuš iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Komentatori, govorimo o radnicima koji stvarno rade, a takvih je 20% i nalaze se u privatnom sektoru, po kojima jašu ovi koji uopće ne zarađuju svoju plaću. Nemojmo brkati zarađenu i dobivenu plaću! Čovjek treba živjeti od svog rada,a ne od nerada! Državni neradnici deru kožu poslodavcima, a ovi radnicima u privatnom sektoru… Trebamo se ili svi zaposliti u državnim poduzećima i službama ili otpustiti za početak cca 50.000 neradnika te na taj način stvoriti tržište rada i moralne vrijednosti!

ZAKON O RADU ,BOLJE GA NAZVATI ROBOVSKE POVLASTICE.

SVAKOM ,IOLE DRUŠTVENO-POLITIČKI OBRAZOVANOM ČOVJEKU, JE POZNATO DA U KAPITALISTIČKOM SUSTAVU ODNOS ,RADNIK –POSLODAVAC ,JE JEDNAK POLOŽAJU ROB GOSPODAR. SRAMOTA!!! TO JE MODIFICIRANI KATOLIČKI FEUDALIZAM.
ZNANO JE DA GOSPODAR(POSLODAVAC) ODREĐUJE NAJAMNINU ,A TO JE OSNOVNI DOKAZ POLOŽAJA RADNIKA I NJEGOVOG POSLODAVCA(ROB-GOSPODAR)SRAMOTA!!!
KADA SAM PROČITAO OVU VIJEST O PROMJENI ZAKONA O RADNIM ODNOSIMA KOJI SE DANAS NIŠTA NE RAZLIKUJE OD ONIH ZAKONA IZ PRVE POLOVICE 19-TOG STOLJEĆA O KOKJIM JE MARX PISAO ,KADA SU RADNICI SVOJIM BUNTOM PRISILILI POSLODAVCE DA IH REŠPEKTIRAJU I DA IM USTUPE NEKE POVLASTICE BEZ KOJIH SE NIJE MOGLO DALJE EGZISTIRATI . POMOĆU SVOJIH SINDIKALNIH ORGANIZACIJA ,USPJEVALI SU POSTIĆI DOGOVOR SA POSLODAVCEM ,SA ROBOVLASNIKOM, KADA JE TEHNIKA I TEHNOLOGIJA BILA ,U ODNOSU NA DANAŠNJU, PLANETARNU, U ZAMETKU.
PA SE PITAM ,A GDJE SAMO TO DANAS ??? ZAR JE RADNIČKA KLASA TAKO IZGUBILA POVJERENJE U SEBE I SVOJU SPOSOBNOST DA UREĐUJE SVOJE ODNOSE U DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI ONAKO KAKO JE NAJLJUDSKIJE , U SKLADU SA DANAŠNJOM TEHNUIKOM I TEHNOLOGIJOM,KADA DANAŠNJA PROIZVODNA SNAGA STVARA TOLIKO MATERIJALNIH I SVIH DRUGIH VRIJEDNOSTI, ŠTO BI IZ TOGA SLIJEDILO DA JE DANAS OSVANUO DAN SLOBODE ZA ČOVJEKA ,KADA PRESTAJE RAD KOJI JE ODREĐEN NEVOLJOM I VANJSKOM SVSAISHODNOŠĆU.
A UMJESTIO TOGA ,JAVLJAJU IONFORMATIVNE AGENCIJE ,DA JE KAPITALISTIČKO-KATOLIČKI ČOPOR ,VLASNIK TEHNIKE I TEHNIOLOGOJE ,PRISVOJIO SEBI SVA DOSTIGNUĆA RADNIČKOG STV ARALAŠTVA I ZAVODI ROBOVLASNIČKE ODNOSE KAKVE SMO ISPRATILI U POVIJES,KRAJEM 19-TOG STOLJEĆA ,ISTINA SA JOŠ NEKIM REPOVIMA KRŠĆANSKE KASTINSKE OSTAVŠTINE. DANAŠNJA TEHNIIKA I TEHNOLOGIJA NAMEĆU NOVE I DRUGAČIJE DRUŠTVENE ODNOSE ,DA SE UOPĆE UKINE NAJAMNI RAD I DA RAD VIŠE NIJE NUŽDA VEĆ IGRA SVOJIH TJELESNIH I DUHOVNIH SILA ,KADA RAD POPRIMA UMJETNIČKI KARAKTER.
RAZVIDNO JE SVAKOM ,DA DANAŠNJA KRIZA EGZISTENCIJE , NIJE NIŠTA DRUGO DO KRIZA DRUŠTVENIH ODNOSA KOJI ,OVAKVI KAKVI JESU ,PUCAJU PO SVIM ŠAVOVIMA ,JER SE PRIVATNO VLASNIŠTVO NIUKOM OBLIKU,FORMI , NE MOŽE ODRŽATIO ,JER KOČI RASPROSTIRABNJE PLANETARNE TEHNIKE I TEHNOPLOGIJE KOJA ULAZI U SVE PORE DRUŠTVENOG ŽIVOTA I VIŠE NIJE PODLOŽNA PRISVAJANJU NIUKOM VIDU ,DAPAČE ,ONA RUŠI SVA OGRANIČENEJ RADI SVOJE UPOTREBE KOJA ČOVJEKU ,KOJI JU JE STVORIO, PRUŽA MOGUČNOST ZA NOVA OSVAJANJA PRIRODNIH RESURSA I PRILAĐOAVANJE ISTIH SVOJIM POTREBAMA.
ZATO ,NOVI ZAKON O KOME, URBI ET ORBI ,JAVLJAJU NOVINSKE AGENCIJE I PORTALI JE NAJVEĆA LJUSKA SRAMOTA ,SRAMOTA LJUDSKOM UMU KOJI JE STVORIO TAKAVE TEHNIKE I TEHNOLOGIJE DA ISTRAŽUJE DALEK SVEMIRAKA PROSTRANSRVA, DALEKE PLANETE NAŠEG SVEMIRA I ONOG SVEMIRA KLOJEG ĆE TA NOVA TEHNIKA I TEHNOLOGOJA TEK OTKRITI .A NA PUTU SMO TOME. A NA ZEMLJI ,TOJ NAŠOJ JADNOJ GEJI, LJUDI UMIRU OD GLADI .
U NAŠOJ HRVATSKOJ ,SKORO STVORENOJ NOVOJ KLASNO –PLJAČKAŠKOJ REPUBLICI, SE NAJAVLJUJ RESTIKCIJE EGZISTENCIJE NA NEIZVJESNI ŽIVOT, A PERSPEKTIVA JE TOTALNO U NEKOJ APSTAKTONOJ ZAMISLI.
RADNICI, NIJE VRIJEME ZA MIROVANJE ,VEĆ REVOLUCIONARNO RAZMIŠLJANJE I ORGANIZIRANJE ZA PROMJENU OVOG ,NE SAMO NEHUMANOG PRIJEDLOGA ZAKONA, VEĆ DRUŠTVENIH ODNOSA.

Hrvatski poslodavci bi htjeli da radnici njima plaćaju za to što su uopće zaposleni. Čast donekle poštenima, ali radno vrijeme dulje je nego 1919. godine kad je osnovana KPH, naknada (ne Plaća) za ono što rade podsjeća na članarinu u nekom klubu. Jedina je razlika onda i sada u tome što mala djeca ne smiju raditi. Do kada će to tako?
Najviše prava radnicima skresali su pokojni Račan i sada živući Milanović. Prema svemu sudeći ostat će nam samo pravo na život ako uspijemo preživljavati.

New Report

Close