Poslodavci objasnili zašto se oštro protive drastičnom poskupljenju cigareta i alkohola

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2018. u 10:14
FOTO: GettyImages

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na najave izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te s tim povezanim prijedlozima da i do 50 posto poskupe cigarete i žestoki alkohol.

Ističu da se o predmetnom Zakonu još uvijek raspravlja unutar radne skupine te da prijedlog iznesen u javnosti nije konačan, a nadaju se da to neće niti postati u ovom obliku.  na ovu temu:

„Uvođenje tzv. preventivnih poreza kroz izglasavanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije prihvatljiva opcija jer će ugroziti radna mjesta u duhanskoj i industriji pića, potaknuti razvoj crnog tržišta te pritom neće donijeti rješenje problema u zdravstvenom sustavu niti osjetno smanjiti konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda. Hrvatsko je gospodarstvo u cjelini ionako preopterećeno porezima i drugima davanjima što negativno utječe na konkurentnost hrvatskih tvrtki. Osim toga, duhanska i industrija proizvodnje alkoholnih pića već su i sada dodatno opterećene visokim trošarinama te svako novo oporezivanje povrh postojećeg stvara rizik od kompletnog urušavanja njihova poslovanja i posljedično gubitka velikog broja radnih mjesta. Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života već će prije svega potaknuti rast crnog tržišta. Na taj način država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda te je i sa strane proračuna ovakav potez kontraproduktivan. Za podizanje svijesti o nužnosti umjerene konzumacije i brige o vlastitom zdravlju potrebne su drugačije, dugotrajnije i opsežnije mjere, a novi, iznenadni nameti poduzetnicima zasigurno nisu jedna od njih. Uz to, probleme zdravstvenog sustava treba rješavati cjelovitom reformom koja će donijeti i racionalizaciju troškova, a ne isključivo traženjem novih izvora prihoda.“, komentirao je Davor Majetića, glavni direktor HUP-a

Komentirajte prvi

New Report

Close