‘Poslodavci fingiraju nezadovoljstvo novim ZOR-om’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2014. u 16:02
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) fingira nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o radu (ZOR) kako bi ministru rada Mirandu Mrsiću osigurala bolju poziciju u saborskoj raspravi, ustvrdio je danas Laburist Dragutin Lesar.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) fingira nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o radu (ZOR) kako bi ministru rada Mirandu Mrsiću osigurala bolju poziciju u saborskoj raspravi, ustvrdio je danas Laburist Dragutin Lesar.

Ponovio je da će novi ZOR omogućiti manipulacije radnim vremenom jer će poslodavcu omogućiti da radni tjedan protegne na čak 60 sati.

Zlouporabe očekuje i u agencijskom zapošljavanju. Iako prijedlog ZOR-a predviđa da se isti agencijski radnik na istom radnom mjestu može zaposliti na najdulje tri godine, Lesar smatra da će se te odredbe zaobići zapošljavanjem ljudi na slična ili gotovo ista radna mjesta.

Iz istog razloga smatra da agencijski radnici u praksi neće imati ista prava kao drugi zaposlenici.

Uvjeren je da će novi ZOR do kraja uništiti odgovornost poslodavaca prema radnicima i društvu, a podsjetio je kako je država lani kroz subvencije i potpore privatnicima transferirala 4,1 milijardu kuna.

"Oni uzimaju javni novac u privatne svrhe, a brigu za radnike u potpunosti prebacuju na državu", tvrdi Lesar.

Lesar je odbacio tvrdnje HUP-a da je radnik u Hrvatskoj prezaštićen i skup, te da radi manje nego u EU, navodeći da radni tjedan u Hrvatskoj traje 40 sati, a u EU, sukladno kolektivnim ugovorima, prosječno 38,71 sat.

Prosječna satnica u Hrvatskoj iznosi 4,77 eura, a u EU 11,95 eura, rad se u Hrvatskoj oporezuje više, a porezi na kapital gotovo su upola niži nego prosječni porezi u EU, tvrdi Lesar.

Upozorio je i da velika većina zaposlenih prima ispodprosječnu plaću, dok prosjek dižu visoke plaće male skupine zaposlenih.

Lesar kaže da zemlje s visokom zaštitom radnika imaju najniže stope nezaposlenosti.

Njegov stranački kolega Zlatko Tušak rekao je da će novi ZOR za posljedicu imati manje plaće u javnom i privatnom sektoru, manja prava iz rada i veći prostor za ucjenjivanje radnika. Najavio je da će Vladin prijedlog Laburisti pokušati popraviti nizom amandmana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Lesar kaže da zemlje s visokom zaštitom radnika imaju najniže stope nezaposlenosti.”
možda zemlje s visokom zaštitom radnika imaju također i visoku zaštitu poslodavaca, uređeno zakonodavstvo, funkcionalno pravosuđe, nisku stopu korupcije, stabilnu legislativu,… pa to omogućava da radnici budu zaštićeni, a ujedno i produktivni. možda te zemlje nemaju gigantsku državnu administraciju koja koči umjesto da podupire poduzetništvo. možda tamo razni državni službenici tumače isti zakon na isti način i možda se zna što je čija odgovornost.
možda bi i Lesar tako nešto izgovorio da ne skuplja jeftine populističke bodove dok mu se stranka raspada.

New Report

Close