Posla ima, ali za kuhare, konobare i trgovce

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2018. u 21:59
Turizam nas vodi u stagnaciju, upozorava Damir Novotny, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Indeks OVI u travnju skočio 58 posto najavljujući još jednu dobru sezonu

Indeks OVI, pokazatelj online oglasa o slobodnim radnim mjestima, u travnju je skočio 57,6 posto na godišnjoj razini. U odnosu na ožujak zabilježio je rast za 7,7 posto, četvrti najveći porast u zadnjih 12 mjeseci, objavio je Ekonomski institut (EIZ).

“Ova pozitivna kretanja, koja dolaze kao najava turističke sezone, vidljiva su u cijeloj Hrvatskoj. Najava uspješnije sezone vidljiva je iz porasta potražnje za zanimanjima u uslužnom sektoru, poput kuhara, konobara i prodavača, za kojima je potražnja, u odnosu na travanj 2017., porasla za više od 50 posto”, dodaju istraživači EIZ-a koji su indeks razvili s portalom MojPosao.

Pri tom poslodavci nude najviše studentske i sezonske ugovore (+82,7 posto godišnji rast) te ugovore na određeno (62,1%) i neodređeno (47,4%). “Reklo bi se: Bolje išta, nego ništa”, prokomentirao nam je ekonomist Damir Novotny. “Paralelno s jačanjem turističke potrošnje kreiraju jednostavna radna mjesta, ona su održiva, ali su sezonska. Turizam, koliko god nosi koristi, radi i štetu jer nas vodi u stagnaciju. Bez stranih investicija koja traže nova znanja i vještine, nemamo potrebe za kompleksnijim radnim mjestima, za što je primjer Češka”, poručuje Novotny.

Komentirajte prvi

New Report

Close