Poskupljuje plin: Nakon tvrtki, na udaru su kućanstva

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2018. u 14:49
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Da se u idućoj ogrjevnoj sezoni, koja počinje 1. travnja, očekuje i poskupljenje plina za kućanstva, nedavno je najavila šefica Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Budući da je cijena prirodnog plina na tržištu značajno porasla, s prvim danom travnja iduće godine može se očekivati i poskupljenje plina za kućanstva – može se čuti od »igrača« na plinskom tržištu, koji dodaju, međutim, i to kako je odluka o poskupljenju prije svega politička, a ne ekonomska.

>>Predsjednica uprave Holdinga otkriva hoće li biti poskupljenja: "Građani će sami utjecati na račune"

Kako piše Novi list, poskupljenje bi bilo, ističu, ekonomski nužno, jer je unatrag godinu i pol dana cijena plina na tržištu skočila sto posto, dok se računi kućanstvima nisu mijenjali. Tvrtke su na svojim računima poskupljenje već osjetile, no koja će politička odluka biti donesena u slučaju kućanstava, za sada nije poznato. Zna se samo da poskupljenje, bude li ga, zakonski ne smije biti veće od deset posto.

Da se u idućoj ogrjevnoj sezoni, koja počinje 1. travnja, očekuje i poskupljenje plina za kućanstva, nedavno je najavila šefica Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, napominjući kako je poskupljenje plina na tržištu već utjecalo na porast cijena poduzetništvu u ovoj ogrjevnoj sezoni, koja traje do kraja ožujka 2019. Cijene za kućanstva su ostale iste, no u idućoj se sezoni očekuje porast cijena i za kućanstva, najavljuje Stojić Deban. Kako je pojasnila, 2018. je referentna godina za određivanje cijena u 2019., a ove je godine cijena plina na tržištu rasla.

Komentirajte prvi

New Report

Close