Posao za stalno u turizmu dobilo 830 ljudi, 30 posto više nego lani

Autor: Marija Crnjak , 14. srpanj 2015. u 22:01
Karisma Hotels Adriatic nedavno je otvorila preuređeni Hotel Živogošće, koji posluje pod imenom Sensimar Makarska

Broj zaposlenih u hotelu u Živogošću koji je podigla Karisma dosegnuo 250, ne zna se koliko ih je za stalno.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), u prvih šest mjeseci 2015. u turističkim zanimanjima bilo je oko 30 tisuća novozaposlenih, što je 0,5 posto više nego tijekom istog razdoblja 2014. godine, a od toga je čak 30 posto više nego lani zaposleno na neodređeno.

Stalan posao u turizmu dobilo je, dakle, 830 ljudi, od toga samo u lipnju njih 160. Podaci HZZ-a potakli su Ministarstvo turizma da se pohvali ulaganjima koja podižu konkurentnost, dok u Sindikatu turizma istodobno upozoravaju na trend pada broja zaposlenih u korist sezonaca te ističu upravo suprotno: da politika zapošljavanja ne ide u prilog podizanju konkurentnosti. Poduzetnici koji upravo ulaze u špicu sezone nerado se javno izjašnjavaju, no ističu da su u kadrovskoj politici i dalje najveći problemi loše školstvo i niska razina educiranosti kadrova, a u češćem zapošljavanju na određeno ne vide poseban problem. "Ovo je odličan rezultat svih mjera koje poduzimamo te ukupne sinergije rada javnog i privatnog sektora.

 

30posto

zaposlenih u turizmu dobilo je ugovore na neodređeno

Porast od 30 posto osoba u stalni radni odnos izvrstan je rezultat jer je svako ulaganje u stalnog turističkog djelatnika te u stalne sezonce od izuzetne važnosti za kvalitetu naših turističkih usluga, a samo uz kvalitetnu radnu snagu možemo biti uspješniji i konkurentiji", ističe ministar turizma Darko Lorencin. Kad je posrijedi privatni sektor, neslužbeno se doznaje da je glavni "krivac" za novo zapošljavanje u lipnju Agrokorova turistička kompanija Karisma Hotels Adriatic, koja je nedavno otvorila preuređeni Hotel Živogošće, koji posluje pod imenom Sensimar Makarska. Tamo je tijekom srpnja broj zaposlenih dosegnuo 250 osoba, no nije poznato koliko je od toga stalno zaposlenih.

Ovog ljeta zapošljava i HUP Zagreb, koji otvara hotele u Mlinima, dio novih radnika primio je i Valamar u Isabella Resortu, a do kraja godine značajnija zapošljavanja imat će tvrtka Bluesun Hotels u Bizovačkom toplicama. Iako pozdravljaju nove investicije i nova zapošljavanja, u Sindikatu turizma Hrvatske (STUH) upozoravaju, međutim, na to da je uz novozaposlene istodobno barem toliko ljudi otišlo iz sektora. Napominju da se u privatiziranim i novim hotelima događaju zapravo smjene radnika, dolaze novi, a mnogim dosadašnjim zaposlenicima nudi se odlazak koji većina prihvaća.

"U sindikatu imamo pune ruke posla s pregovorima o otpremninama u hotelima koji su privatizirani. Doduše, poslodavci su korektni i nema pritužbi. Svaka čast novim investicijama i zapošljavanjima, ali priča ima i drugu stranu. Omjer zaposlenih i sezonaca stalno raste u korist sezonaca, u ovom trenutku na tržištu je oko 32 tisuće zaposlenih i više od 60 tisuća sezonaca. Sve je više ugovora na određeno. Sve to može samo narušiti konkurentnost", kaže Eduard Andrić, predsjednik STUH-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close