POS-ovi stanovi više se neće graditi u velikim gradovima

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2016. u 09:38
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Kako tek razmatra različite modele takvog poticanja, Kuščević dodatne detalje o zakonu zasad ne želi otkrivati, osim da će on sigurno stupiti na snagu iduće godine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izrađuje nacrt zakona prema kojem bi država, u namjeri da potakne tržište nekretnina, subvencionirala kamatu na stambene kredite, kazao je jučer ministar Lovro Kuščević, napominjući kako će taj zakon imati i pronatalitetni učinak jer bi veće subvencije dobivale obitelji s više djece.

Kako tek razmatra različite modele takvog poticanja, Kuščević dodatne detalje o zakonu zasad ne želi otkrivati, osim da će on sigurno stupiti na snagu iduće godine. Za ovu godinu najavljuje, s druge strane, gradnju nekoliko stotina novih POS-ovih stanova, čija najviša dozvoljena cijena smije biti 1.125 eura po četvornom metru, no ne u velikim gradovima, već u manjim sredinama poput Metkovića i Gospića, na Braču, u Šibeniku i slično.

Na pitanje zbog čega država POS-ove stanove više neće graditi i u gradovima poput Zagreba, Rijeke ili Splita, ili barem ne u mjeri kao do sada, ministar odgovara kako bi time stvarala dodatnu konkurenciju ionako neprodanim stanovima na tržištu. Na novinarsku opasku da se ti stanovi nalaze uglavnom u vlasništvu banaka, a jeftiniji POS-ovi stanovi, osim toga, snižavaju prosječnu cijenu stanova na tržištu, Kuščević je odgovorio da država neprodanim, već izgrađenim komercijalnim stanovima ne treba konkurirati. Upitan nemaju li i stanovnici velikih gradova također pravo na jeftinije POS-ove stanove, kazao je kako će se taj problem riješiti upravo zakonom o subvencioniranju kamata na stambene kredite.

Od 2000. godine naovamo u Hrvatskoj je sagrađeno i prodano oko 5.300 POS-ovih stanova, čija je maksimalna cijena još uvijek pristupačnija od prosječne cijene stanova na komercijalnom tržištu. Drugim riječima, kad bi se gradilo puno više stanova iz programa poticane stanogradnje, sigurno bi to imalo značajniji utjecaj na snižavanje cijena svih stanova na tržištu, no ministar graditeljstva odgovara kako država nije privatni graditelj stanova, kao što su to drugi investitori, i nema im namjeru dodatno otežavati situaciju, piše Novi list.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Takav model ne postoji u svijetu.
Toliko je genijalan da ga se nitko nije sjetio.

mislim da je budućnost u gradnji POS-ovih stanova u većim europskim gradovima, mogla bi država krenuti s kupnjom zemljišta, ako misli na budućnost svojih mladih ljudi, a i građevinu bi pokrenuli

Treba graditi što više stanova POS, BOS; MOS, jako nedostaju. Tako se najlaše državna lova izbija i krade.

Svaka druga kuća u Slavoniji i Dalmaciji je prazna.

New Report

Close