POS na 10 godina ne smije u oglasnike

Autor: Darko Bičak , 13. lipanj 2019. u 21:59
Vlada želi zabraniti zloporabu POS-ovih stanova/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Novi zakoni produljuju subvencije i proširuju krug kupaca stanova.

Vlada je jučer u Sabor uputila dva zakonska prijedloga koji bi trebali urediti društveno poticanu stanogradnju (POS) te subvencionirano kreditiranje istog.

Naime, radi se o prijedlogu zakona o POS-u kojima se predlaže smanjenje kamata na javna sredstva te zabranu najma ili prodaje POS-ovih stanova 10 godina. Predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s 3% na 2% godišnje.

Cilj izmjena je, kažu u Vladi, osim izgradnje omogućiti i kupnju stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja te spriječiti zloupotrebe.

Također, Zakon predviđa da će neprodane POS stanove Ministarstvo branitelja i lokalna samouprava moći kupiti i koristiti za zbrinjavanje stradalnika Domovinskoga rata i njihovih obitelji.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izvijestio  je Vladu da je dosad odobreno 5300 subvencioniranih kredita i izgrađeno 8276 POS-ovih stanova.

Vlada je u proceduru uputila i zakon koji će omogućiti dodatno subvencioniranje stambenih kredita kojima se za svako dijete u obitelji omogućava dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine. Za subvencije je u 2019. osigurano 80 milijuna kuna proračunskog novca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close