Portugalce mamimo pecivima, motorima, radijatorima…

Autor: Marija Brnić , 09. svibanj 2018. u 14:00
Predsjednica Grabar Kitarović lani je ugostila 
portugalskog kolegu Marcela Rebela de Sousu, Foto: Robert Anić / Pixsell

Iz Portugala se bilježi interes za ulaganja u naš 
turizam, gradnju golf 
terena, obnovljive izvore…

Predstavnike 20-ak hrvatskih tvrtki i agencija očekuju razgovori o novim poslovima s potencijalnim partnerima na hrvatsko-portugalskom gospodarskom forumu koji se održava u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Portugalu, koji počinje danas i traje do kraja tjedna. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, potencijal za gospodarsku suradnju je velik, posebno nakon gospodarskog oporavka koji bilježi Portugal. Robna razmjena proteklih godina bilježi rast, a pri tom je hrvatski izvoz (58 mil. eura u 2017.) dvostruko veći od uvoza.

'Najlonke' izvozni adut

 

58milijuna

eura vrijedio je lanjski hrvatski izvoz u Portugal

Zanimljivi su podaci o strukturi izvoza u kojoj dominiraju tekstilni proizvodi, a najvažniji su bile “najlonke”, koje su činile čak petinu lanjskog izvoza u Portugal. Uz tekstilce zaslugu za rast izvoza imali su i lijekovi, no na popisu tvrtki koje čine delegaciju nema tvrtki iz ovih sektora. Najveća među kompanijama u delegaciji je Podravka, a svoje pekarske proizvode Portugalcima žele ponuditi i zagrebačke pekarne Klara. U gospodarskoj delegaciji još je nekoliko proizvođača, tvrtki iz turističkog i nekretninskog sektora, te Agencija Alan koja nastupa u ime hrvatske obrambene industrije.

Nudimo zelenu tehnologiju

Među ostalim, za plasman proizvoda u Portugalu zainteresirana je kemijska industrija Iskra Zelina, proizvođač radijatora i kućanskih aparata Lipovica, te pulska Tema, koja svoje motore želi ponuditi brodogradilištima i vlasnicima brodova koji prihvaćaju u EU sve poželjniju zelenu tehnologiju. Proboj želi i novogradiška Elda, čija tekućina za e-cigarete pobire nagrade za najbolju na globalnom tržištu. Iz HGK procjenjuju da na portugalskom tržištu mogu konkurirati hrvatske prehrambene delikatese i tradicijska alkoholna pića najviše kvalitete, sirovine i proizvodi iz tekstilne i drvne industrije, a iz Portugala se bilježi interes za ulaganja u Hrvatsku, i to u turizam, gradnju golf terena, te u sektoru obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

Gospodarska delegacija posjetit će luku Lisabon, jednu od najprometnijih na europskoj atlantskoj obali, poduzetnički inkubator StartUp Portugal, vinariju Bacalhôa-Vinhos de Portugal te najvećeg svjetskog proizvođača papira, tvrtku Navigator.

Komentirajte prvi

New Report

Close