Porezno mišljenje stajat će najmanje 5.000 kuna

Autor: Marija Brnić , 10. srpanj 2015. u 07:30
Ina će koristiti nova pravila ako bude potrebe/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Jedan od razloga kašnjenja uvođenja općeg poreznog mišljenja inzistiranje je poslodavaca na tome da bude besplatno. Lalovac je na potezu.

Ni četiri mjeseca otkako je uveden institut obvezujućeg poreznog mišljenja, kao jedna od velikih novosti u općem poreznom zakonu, još nije donesen pravilnik kojim će se definirati uvjeti i pravila za izdavanje tog dokumenta. Još prije dva mjeseca iz Ministarstva financija uvjeravali su da će pravilnik biti objavljen u svibnju, dok sada nešto opreznije najavljuju kako će se to dogoditi u najskorije vrijeme.

"Pravilnik o obvezujućim mišljenjima priprema se kao dio integralnog Pravilnika o obvezujućim mišljenjima, ispravku prijave, statističkim izvješćima i poreznoj nagodbi", kratko su odgovorili iz Porezne uprave. No, pravilnik je, doznajemo neslužbeno, usuglašen s poslodavcima i poreznim stručnjacima, ali ministar financija Boris Lalovac još nije odobrio. Jedan od mogućih razloga oklijevanja jest inicijativa HUP-ova Udruženja malih i srednjih poduzetnika da se taj dokument izdaje bez financijskog troška za same poduzetnike. Petar Lovrić, predsjednik tog HUP-ova udruženja, kaže kako je za nedavnog susreta s ministrom Lalovcem razgovarao o toj temi te da je "razgovor bio vrlo afirmativan". Je li, međutum, pridobio ministrovu potporu i potpuno rasteretio poduzetnike plaćanja za obvezujuće mišljenje, još ne zna.  

 

20mil.

kuna minimalan je prihod za porezno mišljenje

Sam HUP u pripremi pravilnika nije zauzeo tako čvrst stav prema trošku izdavanja obvezujućeg mišljenja. Prvotno je bilo predloženo da najmanja cijena tog dokumenta bude 7000 kuna, koliko bi plaćali poduzetnici koji su tek počeli s poslovanjem i poduzetnici čiji su prihodi poslovanja prema posljednjoj poreznoj prijavi bili manji od 20 milijuna kuna. No, ta je cijena, prema dostupnim izvorima, u međuvremenu korgirana, te je u konačnom prijedlogu pravilnika smanjena na pet tisuća kuna. Porezni obveznici s višim godišnjim prihodima izdvajat će i nekoliko puta veće iznose kako bi dobili obvezujuće mišljenje poreznika, no tvrtkama koje ostvaruju prihode veće od 110 ili 150 milijuna kuna, ocjenjuju sugovornici iz poreznih krugova, to ne bi trebalo predstavljati ozbiljniji teret uzme li se u obzir sigurnost koju će dobiti s obvezujućim mišljenjem.

Samo mišljenje poreznika prema pravilniku moći će se dobiti za konkretna pitanja koje će poduzetnici tražiti kako bi bili sigurni za porezni tretman budućih transkacija, investicijskih projekata ili poslova restrukturiranja tvrtke, kao i za poslovne aktivnosti koje nisu uobičajene u Hrvatskoj. No, očekuje se da će poduzetnicima najviše biti interesantno dobivanje obvezujućeg mišljenja za plaćanje PDV-a, posebice u poslovima s inozemstvom, te poreza na dobit i na dohodak. Postupak izdavanja obvezujućeg mišljenja pokretat će sam poduzetnik, i to pismenim zahtjevom  Poreznoj upravi. Prethodno je oko poslovne situacije u kojoj se nalazi i nije siguran kako postupati poduzetnik trebao obaviti razgovor s Poreznom upravom.

Sam zahtjev inače može imati i više pitanja, no sva se moraju ticati samo jednog konkretnog slučaja. Poduzetnik svoj zahtjev predaje u nadležnoj ispostavi područnog ureda Porezne uprave, s tim da odmah prilaže i dokaz o uplati troška izdavanja obvezujućeg mišljenja. Zahtjeve će potom analizirati i mišljenje izdavati posebno Savjetodavno tijelo za obvezujuća mišljenja, koje će imenovati ravnateljica Porezne uprave Jasna Kropf, a činit će ga djelatnici PU koji obavljaju poslove tumačenja i nadzora poreza na dohodak, dobit i na dodanu vrijednost. Rok unutar kojega će gospodarstvenici od njih dobiti obvezujuće rješenje je 60 dana, a iznimno, ako je riječ o kompleksnijem slučaju, moguće je produljenje roka.

 

150mil.

kuna najniži je prihod za koji će se plaćati najskuplje porezno mišljenje

Kada se mišljenje preda poduzetniku, ono ima obvezujući karakter za Poreznu upravu, čije ispostave će biti obaviještene o tom dokumentu. Štoviše, Porezna uprava vodit će evidenciju izdanih obvezujućih mišljenja. No, za razliku od odgovora i uputa Središnjeg ureda Porezne uprave  obvezujuća mišljenja neće se objavljivati, jer se ona odnose samo na pojedinačne slučajeve. Ovaj institut koriste i u drugim zemljama, a naši su se poreznici najviše oslonili na iskustvo Nizozemske. Hrvatska je inače već pokušavala uvesti ovakav institut, ali u praksi nije zaživio. Plaćanje izdavanja mišljenja koje se sada uvodi smatra se prijelomnom za uspjeh ovog pokušaja, premda mnogi stručnjaci smatraju da korištenje ove mogućnosti neće biti masovno.

Najviše će se na tu opciju, po procjenama poreznih znalaca, oslanjati strani investitori koji ulaze u velike projekte i žele biti sigurni oko svojih poreznih obveza.Jedna od kompanija koja će, radi ranijih iskustava i sporova s državom radi različitog obračuna poreza, zasigurno koristiti ovu mogućnost je hrvatska naftna kompanija Ina. "Za Inu kao vodećeg investitora u Hrvatskoj ove zakonske izmjene su posebno važne jer povećavaju pravnu sigurnost koja je jedan od ključnih čimbenika kada se radi o investicijama. Ukoliko se pokaže potreba za obvezujućim mišljenjem Ina će koristiti sve raspoložive mogućnosti za adekvatno rješavanje poreznih pitanja", znakovito su odgovorili iz Ine. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zar u tom slucaju porezna uprava ne preuzima ulogu privatnih revizorskih i konzultantskih firmi? Znaci pu ce savjetovati investitora kako da plati manje poreza..

Zar u tom slucaju porezna uprava ne preuzima ulogu privatnih revizorskih i konzultantskih firmi? Znaci pu ce savjetovati investitora kako da plati manje poreza..

Baš me zanima koji će porezni inspektor biti upućen u ova rješenja. Jer zadnji koji su bili kod nas nisu znali niti razliku između dohotka i dobiti, a kamoli specijalnosti svakog slučaja…..

New Report

Close