Poreznici će odmah znati ako netko 'mulja' s dnevnicama

Thinkstock Thinkstock

Porezna uprava imat će uvid u iznos dnevnice, ali i u hotelske račune, račune avionskih karata ili izdataka za cestarinu i gorivo.

Novi sustav isplate plaća putem jedinstvenog elektroničkog obrasca (JOPPD) koji je na snazi s prvim danom 2014., uz niz prednosti za poslodavce i zaposlenike, sa sobom donosi i novi sustav kontrole financijskog poslovanja, piše Večernji list. Naime, zbog sustava koji je umrežen s Poreznom upravom i svih podataka koji će se unositi u novi elektronički obrazac bitno će se otežati, ako ne i onemogućiti, izvlačenje gotovog novca iz poduzeća. Budući da će se u novim obrascima vidjeti svi oporezivi, ali i neoporezivi dijelovi plaće, kao što je topli obrok, prijevoz, dnevnice, poslodavcima će biti teško muljati s putnim nalozima, što je bio jedan od učestalijih načina izvlačenja gotovine.

Porezna uprava imat će uvid u iznos dnevnice koji će se tretirati kao trošak zaposlenika, ali i u hotelske račune, račune avionskih karata ili izdataka za cestarinu i gorivo, što će se tretirati kao trošak poslodavca. Sve te račune Porezna uprava vrlo će jednostavno moći uspoređivati s isplaćenom dnevnicom i ubuduće će biti vrlo teško prikazati da se u jednome danu dvaput išlo iz Zagreba u Split i natrag. Dobra strana uvođenja obrasca JOPPD, koji je uoči Nove godine predstavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, jest, osim činjenice da će on zamijeniti šest obrazaca koji su se do sada primjenjivali, što će zaposlenicima omogućiti da na jednostavan način kontroliraju uplate poslodavca.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentari (2)
  • Moller
    Moller 16:21 2.1.2014.

    političari, poreznici, inspektori i ostali jasličari oduvijek misle da hrvatsko poduzetništvo i gopspodarstvo počiva na “muljanju”, inače ne vide opravdanost nečijeg poduzetništva, kao što svakodnevno svjedoče novim represivnim mjerama prema onima, koji ne spadaju u krug njihovih prijatelja

  • BAKICAAA
    BAKICAAA 16:12 2.1.2014.

    …a kao da ste do sad mogli muljat,svašta,isto su ti tražili sto papira i još nije bilo dosta…sad će samo imat mogućnost da ti i na te stavke udare još kakav namet…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve