Porezni stručnjaci: Plaće radnicima s malim primanjima neće rasti

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2016. u 09:47
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je kako bi prijedlog porezne reforme na kojem radi već duže vrijeme trebao biti predstavljen kordinaciji Vlade kroz idućih nekoliko dana.

Prema dosadašnjim izjavama jasno je da će se, ako politička potpora ne izostane, građanima povećati plaće, a poduzetnicima dobit. Plan ministra financija je da se to dogodi već s prvim danom nove godine. Uoči sastanka u Vladi Marić je izjavio kako porezna reforma treba proći raspravu na razini Vlade te da će se njezina primjena pripremati paralelno s prijedlogom proračuna za iduću godinu. 

Marić se nada da će poreznu reformu uspjeti provesti do kraja godine, s primjenom od 1. siječnja 2017. O tome kad će biti poznati detalji porezne reforme, naveo je da mu je to teško reći te da to ovisi o internoj raspravi na Vladi, ali se nada da će to biti tijekom ovoga tjedna. 

I dok čekaju na ključne detalje, porezni stručnjaci računaju. Plaće radnicima s malim primanjima, neće rasti, piše HRT. Plaće intelektualaca, menadžera, liječnika bi trebale osjetiti neki značajni rast. Međutim ono što mi u ovom trenutku ne znamo je na koji će se način određivati osobni odbici koji su vezani za djecu i za uzdržavane članove obitelji, kaže Đurđica Jurić, dekanica Poslovne škole RRIF. 

Otvaraju se i mnoga pitanja vezana uz porez na nekretnine. Primjena je planirana u dvije faze pa će od 2018. jednostavni porez na nekretnine zamijeniti komunalnu naknadu. S time da bi se osim kriterija kvadrata, lokacije i namjene još unjela dva dodatan kriterija, a to su starost nekretnine i stanje nekretnine. 

Ministar tvrdi da će porezni sustav biti jednostavniji. Investitori apeliraju da se nakon ove reforme porezni sustav dugoročno više ne mijenja. Porezna reforma ključna je i za pripremu proračuna za sljedeću godinu, koji bi također trebao biti potvrđen najkasnije do sredine prosinca.

Komentari (29)
Pogledajte sve

Baš me interesira gdje ti neo držiš pamet po noći , da ti ju lisica ne pojede ?

Umjesto da se zaposliš i da radiš pa da napokon odustaneš od socijalističkog mentaliteta i shvatiš da te nije briga za netto – bruto – promet već nas sve interesira samo netto , dobit , profit , zarada , ono što stavimo u džep , ono što brojimo.

Većina ljudi ne razumije osnove matematike, a niti mediji ne pridonose edukaciji nego potupno krivo računaju i prenose informacije. Prvo i osnovno nikome se plaća smanjenjem ili dizanjem poreza ne povećava niti smanjuje (osim ako ti je poslodavac ne poveća ili ne smanji).
Bruto plaća ostaje ista išao porez gore ili dolje.
Ostatak socijalističkog mentaliteta u hr je taj da nitko o svojoj plaći ne govori u brutu nego isključivo i samo u netu.
Samnjenjem porezne presije nikome se plaća ne povećava u brutu. Onima koji su plaćali veči porez ostaće više novaca u netu,oni koji su plaćali manji porez manje im se povećava neto. Nitko tu ne dobiva povećanje plaće nego ime se manje uzima.

Kada bi pivo plaćali kao što plaćamo porez


Nama koji se ne zelimo obrazovati ?? Ma dajte molim vas. Znaci nakon zavrsene skole/fakulteta i odrađivanje prakse bar u mom gradu nemoze se dobiti posao ako nemas radnog iskustva ili utjecajnog "rodjaka" ( a kako doci do radnog iskustva ako poslodavac neda priliku za to ). Prvenstveno moja struka – Administrativni tajnik. Znaci zasposljavaju se tajnice s radnim iskustvom ( a ekipa koja je tek izasla iz skole / s fakulteta …. DI DA SE ONI DOKAZU, DI DA RADE ?? PO BIRTIJAMA, TRAFIKAMA, SLASTICARNICAMA…….) HVALA BOGU 2017.god je manja nezaposlenost nego prijašnjih godina, ali sve to je jos jako lose.

@ zadranka 24,

žalosno je to što si ti završila nekakve jadne , lagane škole a nisi ništa naučila.
Da si bilo što naučila otvorila bi tvrtku , obrt ili neki privatni posao i prodavala bi svoje znanje.
Gdje je rješenje za OBIČNE radnike koji ništa neznaju ?
Rješenje je da nešto nauče i da onda to svoje znanje nekome prodaju.
A u poćetku , dok nešto ne nauće , mogu prodavati robu.
Koju robu ?
Kupi mandarine kod proizvođača po 1kunu i prodaj ga onima u unutrašnjosti po 6 kuna.

A ako OBIČNI radnici misle da su premalo plaćeni vrlo lako i sa malo kuna mogu to ispraviti :
Neka daju otkaz i neka otvore sa malo kuna svoju tvrtku ili obrt i nek se dokažu bivšem poslodavcu , obitelji , sebi a i svima nama kroz plaćeni porez na zaradu.

New Report

Close