Poreznici su prošli mjesec obavili 1260 nadzora, znatno više nego lani

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. travanj 2018. u 12:33
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podnijeli su i jednu kaznenu prijavu protiv 60-ak osoba zbog organizirane utaje gotovo sedam milijuna kuna poreza, podaci su Porezne uprave.

Poreznici su tijekom ožujka obavili gotovo 1.260 poreznih nadzora, od čega u nešto više od polovine njih nisu utvrdili nepravilnosti, ali su podnijeli i oko 170 prijava za prekršajni postupak te utvrdili obveze u iznosu od 65 milijuna kuna.

Podnijeli su i jednu kaznenu prijavu protiv 60-ak osoba zbog organizirane utaje gotovo sedam milijuna kuna poreza, podaci su Porezne uprave.

Porezna je uprava u srijedu putem svojih internet stranicama pozvala građane, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a posebno mlade, da prijave svaki oblik sive ekonomije.

"Borba protiv izbjegavanja plaćanja i utaje poreza je jedan od najvećih prioriteta Porezne uprave", ističu poreznici, iznoseći i rezultate poreznih nadzora koje su tijekom ožujka proveli ovlašteni službenici Porezne uprave.

Prema tim podacima, u ožujku je obavljeno 1.258 poreznih nadzora, ili njih 45 posto više nego u ožujku lani, a za trećinu (za 33 posto) je porastao broj izdanih obavijesti o poreznom nadzoru i u ožujku je izdana 1.281 takva obavijest.

Poreznici su u ožujku izdali 164 rješenja kojima su naložene upravne mjere, što je 10 posto više nego u ožujku 2017. godine.

Novoutvrđena je obveza u iznosu od 65 milijuna kuna te je podnesena 171 prijava za prekršajni postupak, statistika je poreznih nadzora u ožujku.

U nešto više od polovine nadzora, ili u njih 647, nisu utvrđene nepravilnosti.

Po podacima Porezne uprave, u ožujku je zaprimljeno 458 predstavki, od čega se 151 odnosi na neizdavanje računa.

U tom su razdoblju djelatnici Samostalnog sektora za financijske istrage pokrenuli pet financijskih analiza i jednu financijsku istragu kojima je obuhvaćeno 30 fizičkih i pravnih osoba, a završeno je devet postupaka kojima su obuhvaćene 32 fizičke i pravne osobe.

Podnesena je jedna kaznena prijava protiv 62 fizičke i pravne osobe zbog organizirane utaje poreza od 6,9 milijuna kuna, navode iz Porezne uprave.

Najavljuju da će kontinuirano provoditi aktivnosti vezane uz kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanja sive ekonomije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

zato ona iz nore guli robiju za par sto tisuca kn….hrvatsitan!

New Report

Close