Porezna uprava: Sustav fiskalizacije radi bez zastoja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. siječanj 2013. u 14:42
Nada Čavlović Smiljanec (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Sustav fiskalizacije radi bez zastoja, od početka rada 27. prosinca 2012. do danas do 10,00 sati taj sustav zaprimio je nešto više od 5,1 milijun zapisa za račun od 7.502 različitih OIB-a…

Sustav fiskalizacije radi bez zastoja, od početka rada 27. prosinca 2012. do danas do 10,00 sati taj sustav zaprimio je nešto više od 5,1 milijun zapisa za račun od 7.502 različitih OIB-a te oko 40 tisuća zapisa poslovnih prostora od 7.960 različitih OIB-a, objavila je Porezna uprava na svojim je web stranicama.

Tijekom 1. siječnja od 00,00 sati do 2. siječnja do 10,00 sati sustav je zaprimio 1,14 milijuna zapisa za račun od 6.842 različitih OIB-a te 8.724 zapisa poslovnih prostora od 2.886 različitih OIB-a. Iz Porezne uprave naglašavaju da od samog početka produkcijskog rada (od 27. prosinca, kada je Porezna uprava obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućila pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije) do danas nije bilo niti jednog prekida u radu sustava, niti je sustav radio otežano na bilo koji način. Porezna uprava na dnevnoj bazi ima potpuni uvid u broj zaprimljenih računa, broj obveznika fiskalizacije koji ih izdaju te broj poslovnih prostora koji se spajaju na server Porezne uprave.

Građane upućuju i na internetsku stranicu Porezne uprave http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija_provjera.asp gdje od danas mogu provjeriti fiskalne račune s datumom izdavanja najranije od 1. siječnja 2013. S prvim danom 2013. ugostitelji i srednje veliki poduzetnici prvi su obveznici fiskalizacije, sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji Ministarstvu financija treba omogućiti efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije.

Zakon će se provoditi u tri faze. Nakon ugostitelja i srednje velikih poduzetnika, u drugoj će fazi, od 1. travnja fiskalizacijom biti obuhvaćeni trgovci i slobodna zanimanja, a u trećoj fazi, od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije. Ministarstvo financija procjenjuje kako će u prvoj godini fiskalizacija državom proračunu donijeti oko pola milijarde kuna veće prihode, a idućih godina više od milijardu kuna. Od 1. siječnja ugostiteljski objekti i srednje veliki poduzetnici trebaju imaju elektronički naplatni uređaj softverski prilagođen za postupke fiskalizacije, jer moraju podržavati digitalni potpis i omogućiti internet vezu s Poreznom upravom.

Fiskalizacija predviđa da se svaki račun za bilo koju ugostiteljsku uslugu prije izdavanja pošalje Poreznoj upravi na ovjeru, a Porezna će mu dodijeliti jedinstveni identifikator računa – JIR, koji se u roku par sekundi treba vratiti te tek nakon toga ugostitelj može račun i ispisati. Račun, uz ostalo, morati sadržavati i podatke o vremenu izdavanja računa, oznaku operatera (osobe) na naplatnom uređaju, oznaku načina plaćanja računa (novčanice, kartica, ček, transakcijski račun, ostalo), JIR i zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije.

Poreznoj upravi JIR će omogućuti da kontrolira je li iskazani porez na kraju i završio u proračunskoj blagajni, a građanima da sami, putem sms-a, web-om ili u samoj Poreznoj upravi, provjere je li njihov račun ovjeren u Poreznoj upravi. Ministarstvo financija i Porezna uprava u prvih mjesec dana biti će 'blagi' prema obveznicima koji se nisu na vrijeme pripremili, no od veljače će biti vrlo rigorozni prema svim prekršiteljima zakona koji mogu očekivati visoke novčane kazne ili zatvaranje lokala, upozorili su već ranije iz Ministarstva financija.

Budući da je projekt fiskalizacije pokrenut još u lipnju, svi su imali dovoljno vremena pripremiti se za provedbu zakona, tako da nakon što u siječnju inspektori obiđu 22.000 obveznika fiskalizacije i upozore one koji još eventualno nisu spremni, porezne vlasti više neće imati milosti prema bilo kome, izjavio je sedinom prosinca ministar financija Slavko Linić.

Komentirajte prvi

New Report

Close