Porezna uprava: Ne ignoriramo javnu nabavu

Autor: Saša Paparella (VLM) , 07. svibanj 2013. u 22:00
U Poreznoj ne kažu zašto je isključena ponuda Arhiv-Trezora/FOTOLIA

Posao arhiviranja htjeli dati bivšem obavještajcu Anti Bakoviću.

Tjedan dana nakon što je Poslovni dnevnik objavio vijest kako je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Poreznoj upravi Ministarstva financija poništila 3,9 milijuna kuna vrijedno javno nadmetanje te odluku o odabiru za poslove arhiviranja, na kojem je posao dobio splitski Pismohrana servis, o tom smo događaju dobili i objašnjenje Porezne uprave.

Podsjetimo, u svom rješenju DKOM navodi da se Porezna uprava oglušila na zahtjeve za dostavom dokumentacije te se, unatoč više poziva, nije u zakonskom roku očitovala o žalbi i objasnila temeljem čega je izabrana sporna ponuda.Na javno nadmetanje temeljem natječaja iz studenoga 2012. pristigle su tri ponude. Nakon što je Porezna uprava valjanom ocijenila samo ponudu Pismohrana servisa, zagrebački Arhiv-Trezor požalio se da je njihova ponuda neosnovano isključena.

 

Porezna uprava

Porezna uprava očitovala se u najkraćem mogućem roku o zaključku Državne komisije te nema govora o namjernom propustu

U odgovoru koji smo dobili iz Porezne uprave tvrdi se kako "navodi žalitelja Arhiv- Trezora da se Porezna uprava oglušila na poziv Državne komisije za kontrolu javne nabave nisu točni. Također nisu točni navodi da se Porezna uprava unatoč više poziva nije očitovala o žalbi žalitelja", navodi se u odgovoru pristiglom iz Porezne uprave, iz kojeg nismo uspjeli doznati zašto je isključena ponuda Arhiv-Trezora. "Porezna uprava očitovala se u najkraćem mogućem roku o zaključku Državne komisije te nema govora o namjernom propustu.

Nadalje, budući da tijela javne vlasti ne donose rješenja o zahtjevu, tj. nisu se dužni službeno očitovati o javno objavljenim informacijama – što rješenje Državne komisije svakako jest – smatramo da se za sve ostale informacije trebate obratiti Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave", odgovoreno nam je u Poreznoj upravi. Priča je zanimljiva i zato što je posao arhiviranja Porezna uprava htjela dodijeliti splitskoj tvrtki Pismohrana servis, čiji je jedan od suvlasnika Ante Baković, bivši čelnik Hrvatskoga odbojkaškog saveza te nekadašnji čelnik Hrvatske izvještajne službe, navodno blizak Iviću Pašaliću.

Inače, sredinom ožujka Poslovni dnevnik bavio se problemima koje Porezna ima s javnim natječajima. Tada su za 20 dana probili rok koji su sami zadali u javnom natječaju za 5,1 mil. kn vrijedan posao tjelesne zaštite osoba i imovine u 2013. Tek nakon novinskog upita doznalo se da je posao dobila AKD-zaštita.

Komentirajte prvi

New Report

Close