Porezna pokreće ljetnu ofenzivu protiv utaje poreza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2016. u 12:16
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Najavljuju da će se nadzori obavljati kontinutirano tijekom cijele ljetne sezone, sve dane, uključujući i vikende, u vremenu od 0 do 24 sata, kako na Jadranu tako i u unutrašnjosti zemlje.

Porezna uprava najavila je u ponedjeljak da će tijekom ljetne sezone nastaviti s provođenjem nadzornih aktivnosti – pojačano će se nadzirati izdavanje računa kroz sustav fiskalizacije, posebna će pozornost biti usmjerena na nadzore u djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja, prijevoza, a pratit će se i sva značajnija događanja, posebice festivali.

"Siva ekonomija predstavlja velik problem u cijeloj Europi pa i u Republici Hrvatskoj. Stoga Ministarstvo financija, Porezna uprava nastavlja s provođenjem nadzornih aktivnosti iz svoga djelokruga. Prvenstveno se radi o provođenju pojačanih nadzora izdavanja računa kroz sustav fiskalizacije koju provode službenici Porezne uprave u suradnji s Carinskom upravom i drugim državnim tijelima", navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Najavljuju da će se nadzori obavljati kontinutirano tijekom cijele ljetne sezone, sve dane, uključujući i vikende, u vremenu od 0 do 24 sata, kako na Jadranu tako i u unutrašnjosti zemlje.

"Posebna pozornost u provedbi nadzora, koje provodi Porezna uprava, biti će usmjerena na nadzore u djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza i drugih uslužnih djelatnosti. U koordiniranim akcijama s Carinskom upravom, pratiti će se i nadzirati sva značajnija događanja posebno festivali na kojima se okuplja veliki broj stranih i domaćih posjetitelja", naglašavaju iz Porezne uprave.

Podsjećajući da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine, iz Porezne uprave ističu kako je "vrijeme prilagodbe odavno prošlo, ali još uvijek određeni broj poreznih obveznika izbjegava evidentiranje prometa i plaćanje poreza na štetu svih građana Republike Hrvatske". "Tim svojim postupcima takvi porezni obveznici potiču sivu ekonomiju i nelojalna su konkurencija urednim poreznim obveznicima", navodi se u priopćenju.

Poreznici naglašavaju kako se sustav nadzora Porezne uprave svakodnevno nadograđuje i pruža sve dublji uvid u način poslovanja i navike obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava sve učinkovitije i preciznije provođenje nadzora.

"Osim nadzora fiskalizacije provoditi će se i nadzori naplate kod obveznika koji imaju evidentirane nepodmirene obveze javnih davanja. Poduzimati će se sve mjere sukladno zakonu, naročito prema neizdavateljima računa, odstupanja stanja blagajni u odnosu na evidentirani promet te u slučajevima evidentiranih nepodmirenih dugovanja prema državnom proračunu", najavljuju iz Porezne uprave.

Poreznici također zahvaljuju svima koji su se aktivno uključili u suzbijanje sive ekonomije i u tom smislu iskazali potporu Poreznoj upravi te građane pozivaju da i dalje sudjeluju u suzbijanju utaje poreza, odnosno nastave prijavljivati nepravilnosti bilo putem besplatnog telefona (0800- 1001), web servisa "Pišite nam" ili dolaskom u najbližu ispostavu Porezne uprave.

Komentari (3)
Pogledajte sve

hoće hoće…. ne znam kad sam zadnji puta dobio normalan račun na moru. dok je bilo Linića nešto se i izdavalo sada od pekare do restorana i kafića nitko više ne daje račune, pogotovo ako shvate da si turist i stranac

ukratko nahebat će oni koji nemaju svoh fi.škala

opet će na.ebati sladoledari, babe po tržnicama, ulični prodavači, dok će pravi utajivači to sve mirno gledati sa svojih jahti, ispijajući šampanjac i nazdravljajući PU, jer nemaju odobrenje za “plovila” da dođu i do njih

New Report

Close