Porezna uprava: Otvoreno 113 nadzora velikih obveznika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. rujan 2013. u 12:10
Nada Čavlović Smiljanec, šefica Porezne/Patrik Macek/PIXSELL

U Uredu za nadzor velikih poreznih obveznika Porezne uprave otvoreno je 113 nadzora, a poreznim obveznicima uručeno je 55 zapisnika, doznaje se u Poreznoj upravi.

 U Uredu za nadzor velikih poreznih obveznika Porezne uprave otvoreno je 113 nadzora, a poreznim obveznicima uručeno je 55 zapisnika, doznaje se u Poreznoj upravi.

Od tih 55 zapisnika 39 je s utvrđenim nezakonitostima, pri čemu je iznos novoutvrđene obveze 204,9 milijuna kuna, a iznos smanjenja poreznog gubitka 495 milijuna kuna, odgovorili su iz Porezne uprave na upit Hine o nadzoru velikih poreznih obveznika koje provodi Ured, uspostavljen sredinom prosinca prošle godine.

Do kraja kolovoza ove godine naplaćeno je 22,9 milijuna kuna kuna, odnosno 11 posto novoutvrđenih obveza, budući da donesena rješenja još uvijek nisu izvršna, kažu u Poreznoj upravi.

Dodaju da je u tijeku 58 nadzora, donesena su 42 rješenja u prvom stupnju, na koja je dosada zaprimljeno 15 žalbi.

Utvrđena su 64 prekršaja i uglavnom se odnose na netočno utvrđivanje osnovice poreza na dodanu vrijednost (PDV) i poreza na dobit, kažu u Poreznoj upravi, uz napomenu da su od završenih nazora za dva velika porezna obveznika dostavljene informacije Državnom odvjetništvu.

Porezna uprava potvrđuje da je porezni nadzor proveden u Ini, ali i napominje da zbog čuvanja porezne tajne ne mogu reći više o tom postupku.

Porezni nadzor velikih obveznika ovih dana nailazi na pojačan interes javnosti, nakon medijskih informacija o poreznom nadzoru Ine u kojem je utvrđeno da Ina mora državi dodatno platiti 140 milijuna kuna poreza iz prijašnjih godina, a što Ina osporava i na što se žalila.

Iz Porezne uprave na upit o nadzoru velikih poreznih obveznika podsjećaju kako se porezni nadzor provodi prema planu nadzora, izrađenom sukladno članku 106. Općeg poreznog zakona, na temelju objektivne procjene poreznog rizika, pri čemu se vodi računa i o poreznoj snazi obveznika, odnosno priorite imaju veliki poduzetnici.

Nadzor velikih poreznih obveznika je najznačajniji aspekt ukupne nadzorne funkcije Porezne uprave, kažu u Poreznoj i dodaju kako obveznici u nadležnosti Ureda za velike porezne obveznike u visokom postotku sudjeluju u prihodima državnog proračuna.

Veliki porezni obveznici, zbog svoje veličine i složenosti poslovanja podliježu velikom broju poreznih propisa, način njihova poslovanja se u velikom dijelu razlikuje od ostalih poreznih obveznika, posluju zemljopisno rasprostranjeno i često njihove transakcije imaju međunarodni karakter.

U postupcima nadzora se provjerava zakonitost i točnost vrlo složenih transakcija čija rješenja nisu jednostavna i predvidiva. Sve to zahtjeva metodičan i sistematičan rad ovlaštenih službenika, pa i sami postupci nadzora duže traju. Težište nadzora je na obveznicima kod kojih dugo ili nikada nije obavljen nadzor i kod kojih su uočeni specifični porezni rizici, kažu uz ostalo u Poreznoj upravi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nedostaje Nadzor nad poreznom.

New Report

Close