Porezna otkrila kako varaju na fiskalizaciji

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2013. u 11:37
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Inspektori Porezne uprave tijekom nadzora utvrdili su da su pojedini obveznici fiskalizacije počeli izdavati, odnosno ispisivati i naplaćivati račune s istim Jedinstvenim identifikatorom računa (JIR).

Inspektori Porezne uprave tijekom nadzora utvrdili su da su pojedini obveznici fiskalizacije počeli izdavati, odnosno ispisivati i naplaćivati račune s istim Jedinstvenim identifikatorom računa (JIR), što je protivno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, priopćeno je iz Porezne uprave. Svaki račun mora sadržavati vlastiti 36 znamenkasti broj (JIR), koji Porezna uprava u svom sustavu generira i putem internetske veze dodjeljuje svakom izdanom računu.

Stoga je nemoguće da Porezna uprava pošalje isti JIR za nekoliko različitih računa.

Račun s JIR-om koji nije dodijelila Porezna uprava je lažni račun i opravdanja poput onog da je došlo do „greške u programu“ neće se uvažavati, nego će inspektori Porezne uprave obvezniku privremeno zabraniti rad i izreći prekršajnu novčanu kaznu sukladnu Zakonu, objašnjavaju iz Porezne.

"Porezna uprava neće na tome stati. Ovlaštene inspektore u nadzor će poslati i tvrtkama koje prodaju programska rješenja putem kojih je moguće ispisivati dva ista JIR-a ili putem čijih programa je omogućen bilo kakav pokušaj prijevare sustava fiskalizacije. Pod posebnim će nadzorom biti i svi obveznici fiskalizacije koji posluju s takvim tvrtkama, odnosno koji su od njih otkupili programsko rješenje za fiskalizaciju. Nadalje, pojedini obveznici fiskalizacije kupcima izdaju predračune ili ponude bez JIR-a ili ZKI-a. To je moguće, ali pri plaćanju moraju izdati pravi fiskalni račun. Svi obveznici koji pri plaćanju ne izdaju fiskalni račun postupaju protuzakonito!", poručuju.

Unošenjem brojeva JIR ili ZKI (Zaštitni kod izdavatelja), datuma i vremena izdavanja računa te ukupnog iznosa računa, ispravnost fiskalnog računa može se provjeriti na internetskoj stranici Porezne uprave http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna, stoga pozivamo građane da i dalje provjeravaju račune i prijave nepravilnosti Poreznoj upravi dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave  ili pozivom na besplatni broj telefona 0800 1001.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Naš Programer je zaustavio printanje dvostrukog računa tj. RAČUNA + 1 KOPIJA.

Kopiju računa može printati voditelj kafića, na zahtjev Porezne kad dođu i
nitko više./ uz tajnu lozinku/.

Kad bi još imali račune s perforiranim dodatkom, nema šanse da konobar
sastavi jedan račun – dva puta.

Dakle, varaju gazde koje rade u kafićima……SAMI.

Država je bahata i bezobrazna jer je spustila PDV da si “poduzetnici” mogu spremiti više lovuše? Jadni ugostitelji, sad im je trošak fiskalizacije (cca 200 kuna mjesečno, za one koji pojma nemaju) postao veći od troška (neprijavljenih) konobara (koji su do sada živjeli od pinke, ako je dobiju).

Prodajem viruse za varanje porezne uprave. Cijena – Prava sitnica.


učinaka od fiskalizacije ima, prijavljeno je nešto više od 30% računa nego što je to bilo bez nje. Ne razumijem što se žale na pdv kada je ugostiteljima stopa snižena. Jedini koji su krivi za ove prevare su bezobrazni i bahati varalice kojima nikada nije dovoljno i koji nikada ne bi radili nego samo da im se novac slijeva u džep!

Ne vjerujem da ima bilo kakve koristi od fiskalizacije .
Ne gledaš na to koliko su poduzetnici morali investirati love u softver , hadver i servisiranje …
Pa nisu ugostitelji jedini u gospodarstvu .
Bezobrazni i bahati varalice su oni koji su uveli toliko poreza da se nikom ne isplati investirati u Hrvatskoj i zbog toga gospodarstvo rikava .

New Report

Close