Porezna ‘odrezala’ skoro 25 tisuća kuna poreza za kokošinjac

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2018. u 14:53
Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Darovnim ugovorom dobio je staru kuću od prve susjede, ne sluteći u kakvu će ga gabulu prihvaćanje dara dovesti.

Kokoši, njih dvadesetak koje svoj kokošji život provode u ruševnoj, kamenoj kućici u Lećevici, pojma nemaju da kokodaču, nesu jaja i kljucaju u najskupljem kokošinjcu u državi. Metar kvadratnistare, oronule kuće, već dugo prepuštene zubu vremena, poreznici su procijenili na 3999 kuna, a u njezinu kvadraturu uračunali i okućnicu te razrezali porez na vrtoglavih 24.918 kuna, piše Večernji list.

Dobro došli u penthouse kokošinjac – dočekuje ih Marko Vrlika čiji je otac Vlado darovnim ugovorom u rodnom selu dobio staru kuću od prve susjede koja živi u Rijeci, ne sluteći u kakvu će ga gabulu prihvaćanje dara dovesti.

– Otac voli dolaziti u Lećevicu i bilo mu je drago što će uz našu kuću imati i ovaj objekt za kokoši. Prihvatio je poklon, uknjižio se i onda je uslijedio šok. Službenica u kaštelanskoj ispostavi Porezne uprave Jela Ivanda procijenila je nekretninu na 662.957 kuna i odrezala porez od gotovo 25.000 kuna. Nisam mogao vjerovati. Mislio sam da je neka greška. Otišao sam k gospođi Jeli, a ona mi tvrdi da je usporedila tržišne vrijednosti sličnih nekretnina u Lećevici i temeljem toga izdala rješenje. S čim je usporedila? U Lećevici se ništa ne kupuje niti prodaje, selo umire! – kaže Vrlika. Žalio se, a s obzirom na to da žalba ne odgađa izvršenje, nekoliko dana poslije toga, 13. prosinca 2017., stigla je opomena pred ovrhu zbog neplaćenog duga.

– U međuvremenu sam opet dolazio u ured gospođe Jele, pokušao je uvjeriti da pola milijuna kuna nije realna cijena, susjeda ju je pokušala prodati, nudili su joj 3000 eura pa je odustala. Donio sam joj fotografije da vidi da nije vila s bazenom – govori Vrlika.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close