Porezna dva mjeseca taji podatke o PDV-u ugostitelja

Autor: Marija Crnjak , 28. studeni 2017. u 08:28
Iz Porezne uprave odgovorili nam samo o fiskaliziranim računima/Martina Popovčić/PIXSELL

Pitali smo o utršku PDV-a u 2017. i broju računa.

Ni gotovo dva mjeseca nakon što je Poslovni dnevnik u više navrata postavio službeni upit Poreznoj upravi Ministarstva financija o iznosu utrženog PDV-a od ugostitelja u ovoj godini, još nismo dobili odgovor od poreznika.

Upit smo slali nakon niza neslužbenih medijskih napisa da je Ministarstvo financija razočarano rezultatom dijela porezne reforme kojom je povećana stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu s 13 na 25%. Kako bi doskočili udvostručenju poreza, naime, poduzetnici su iskoristili zakonsku mogućnost osnivanja novih tvrtki koje su u prvoj godini poslovanja oslobođene plaćanja PDV-a, te tako umjesto ranijih 13 posto PDV-a ne plaćaju ništa.

Stoga se spekulira da je država od ugostitelja ubrala znatno manje poreza od planiranih 800-tinjak milijuna kuna, što smo željeli provjeriti. Poreznu upravo pitali smo koji je prihod od PDV-a ostvaren u 2017.godini od ugostitelja, a tražili smo i podatke o broju fiskaliziranih računa. Iz Porezne uprave 11. listopada su nam odgovorili da je do 31. kolovoza fiskalizirano 1,6 milijardi računa, 1% više nego lani, s ukupnim iznosom od 114,5 milijardi kuna, što je porast od 8%.

Bez ikakvog pojašnjenja, međutim, Porezna uprava do danas nije nam odgovorila na pitanje o prihodu od PDV-a na ugostiteljske usluge, čak ni kad smo ih podsjetili da ih na to obvezuje Zakon o pravu na pristup informacijama. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

autorica članka je iznjela više neistina u istome
citiram:

Kako bi doskočili udvostručenju poreza, naime, poduzetnici su iskoristili zakonsku mogućnost osnivanja novih tvrtki koje su u prvoj godini poslovanja oslobođene plaćanja PDV-a, te tako umjesto ranijih 13 posto PDV-a ne plaćaju ništa.

prvenstveno, što to znaći doskočili udvostručenju poreza? da li osnivaći novih tvrtki time rade nešto ne zakonito ili ne moralno kako se predmetnim odabirom rijeći stijeće dojam i karakter djelatnosti?

naime, nove tvrtke koje prvu godinu nisu u sustavu obračuna pdv-a osnivaju svi sektori poduzetništva i bilo bi korektno statistički obraditi predmetni podatak te komparirati prihode da se točno utvrdi zastuplenost ugostiteljskog naspram, npr. autoservisa, trgovine, građevine, informatike, komercijalnih zastupanja, u osiguranju i drugih sektora…npr. jedna poznata punionica sokova je za 2016. iskazala preko 250M kn prihoda na novoosnovani jdoo, što je ekvivalent, bubam, 5 mj. prihoda svih novoosnovanih tvrtki ugostitelja grada zagreba…

nadalje, autorica ne radi razliku između obraćuna, tj. naplate i plačanja pdv-a…obveznik plačanja pdv-a je onaj krajnji kupac a obveznik obračuna i naplate pdv-a su tvrtke u sustavu pdv-a koje razliku između uplaćenog i naplačenog pdv-a prosljeđuju poreznoj upravi…to je različito i sasvim je pogrešno je navesti da takve tvrtke ne plaćaju ništa pdv-a jer upravo suprotno, upravo su predmetne tvrtke, uz sve ostale obveze, neto obveznici plačanja pdv-a koji plačaju na sav repromaterijal, komunalije i ostale troškove poslovanja, međutim, za razliku od tvrtki u sustavu pdv-a, isti niti obračunavaju niti stoga nemaju mogučnost prebijanja ili odbijanja prije plačenog pdv-a … činjenica je da ugostitelji koji nisu u sustavu pdv-a mogu biti nešto konkurentniji za razliku od onih u sustavu jer ne obračunavaju pdv na izvršenu uslugu ili dodanu vrijednost, međutim, nije mi jasno što želite postići ovakvim selektivnim plasiranjem nepotpunih informacija i pritiskom na min. financija…pdv i tako plačaju oni krajnji kupci ili gosti…ovi drugi ga samo, kao servis, od vas naplačuju za državu?

New Report

Close