Porez svima s prihodima većim od 230.000 kn

Autor: Marija Brnić , 31. siječanj 2014. u 12:26
Kazne do pola milijuna kuna za kršenje zakona/FOTOLIA

Neprofitne organizacije morat će javno objaviti financijska izvješća.

Val osnivanja novih poduzeća pokrenut će uskoro zakon koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, a on nalaže da sve neprofitne organizacije koje svojim aktivnostima ostvaruju prihode veće od 230 tisuća kuna godišnje moraju osnovati trgovačko društvo.

Uvodi se i obveza javne objave financijskih izvješća svih neprofitnih organizacija kroz registar koji se vodi pri Ministarstvu financija. Dodatno će još svi koji ostvaruju prihode veće od 10 milijuna kuna podlijegati obvezi revizije godišnjih izvještaja, odnosno uvida u izvještaje za one s prihodima većima od tri milijuna kuna.

Najveći "zalogaji" na koji se, ne skriva ni ministar financija Slavko Linić, računa kroz novi zakon staviti pod nadzor sve su crkvene zajednice, sportski klubovi, ali i mnogi ugostiteljski djelatnici koji su poslovali kao neprofitne organizacija.  Novi zakon predviđa i kažnjavanje neprofitnih organizacija do pola milijuna kuna za kršenje zakonskih odredaba, a kazne do 20 tisuća kuna predviđene su i za zakonske zastupnike neprofitne organizacije. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 44.000 neprofitnih udruga, aktivno ih je 25.000. 

Komentirajte prvi

New Report

Close