Porez na nekretnine je prorecesijski i tehnički loš

Autor: Jadranka Dozan , 20. ožujak 2013. u 10:44
Mnogi se klade da će zakon na čekanje/FOTOLIA

Prema istraživanjima, 10-postotno smanjenje vrijednosti nekretnina u prosjeku uzrokuje 1,5 posto pada osobne potrošnje, a potom i pad BDP-a.

Postojeći prijedlog Zakona o porezu na nekretnine tehnički je loš, koncepcijski nedorečen i nedosljedan, a uz niz negativnih učinaka ima i prorecesijski karakter. Neke su to od glavnih primjedaba iznesene na okruglom stolu "Porez na nekretnine: Pravda ili nepravda" u utorak u Europskom domu. Iako se i u Vladi bliskim krugovima mnogi klade da će taj zakon do daljnjega na čekanje (zbog oprečnih stajališta HNS-a, ali i lokalnih izbora), službene potvrde za to zasad nema, pa je on potaknuo i HDZ-ovu Zakladu hrvatskog državnog zavjeta na organiziranje javnog skupa. "Europske zemlje koje su posljednjih godina išle na povećanje stopa ili proširenje osnovica u oporezivanju nekretnina (Španjolska, Portugal, Grčka, Italija, Irska te neke baltičke) tome su pribjegavale iz fiskalnih razloga, tj. radi povećanja prihoda, jer nisu bile u stanju smanjiti rashode. To je urodilo još većom recesijom budući da sve imaju problem konkurentnosti, a porez je smanjenio osobnu potrošnju", ističe Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. Prema istraživanjima, 10-postotno smanjenje vrijednosti nekretnina u prosjeku uzrokuje 1,5 posto pada osobne potrošnje, a potom i pad BDP-a.

Uz to, plitkoća našeg nekretninskog tržišta (manje od 1 na 1000 jedinica je na tržištu) dodatna je opasnost. Sve to za Lovrinčevića je razlog više da se razgovori o nekretninskom porezu vežu uz reformu lokalne uprave te šire preispitivanje strukture poreznog sustava. Osim tih koncepcijskih pitanja i (lošeg) tajminga, Goran Soldo, tajnik HDZ-ova Nacionalnog odbora za gospodarstvo, kaže da bi u ruralnim sredinama s (još) plićim tržištem nekretnina za dio kućanstava novi porez bio i 5 do 7 puta veći od komunalnih naknada. Tim porezom ne cilja se na bogate koji, za razliku od 'običnih' građana, velike vrijednosti imaju u drugim oblicima imovine. Lovrinčević, pak, navodi niz tehnički dvojbenih i neprovedivih rješenja. Tu je npr. koncept uporabe nekretnine (povremeno stanovanje?) ili referiranja porezne obveze i odbitaka prema  djelatnosti kod poduzeća (što kad ih je više?). Jako dvojbene su i procjene tek svakih pet godina.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kolega delboy,
ništa osobno nemam protiv tebe.
Samo bi ti htio predložiti da prije pisanja malo proguglaš o porezima koje mi iz Realnog sektora plaćamo.
Po tvome pisanju vidim da radiš u Javnom sektoru i da neznaš da mi plaćamo najveći porez na svijetu , čak 572 razna .
Sve ima svoju granicu.
U ovom trenutku su porezi u Hrvatskoj toliko veliki da se nikom ne isplati ulagati , ni domaćim a ni stranim investitorima.
Trošak novca je veći od profita
LP


Svi neradnici ,"g'lupi , lijeni i neznalice nemaju ništa i zbog toga se zalažu da se oporezuju pametni , vredni i znalci ,koji imaju imovinu.

Lažu vas !
U Hrvatskoj se već plaća osim 572 razna poreza i porez na nekretnine!
Osobno plaćam porez na nekretnine već 9 godina !
Proguglajte :
POREZ NA KUĆE ZA ODMOR

ti si u konfliktu sa samim sobom. htio bi zgrtati lovu bez da platis drzavi koju navodno jako volis. vozis njenim cestama, lijecis se u bolnicama i drzava te skolovala i othranila. i sada odjednom ne valjaju porezi. pa iseli se u dubai, tamo nema poreza, ali ces zato tamo biti jos manji mis nego si ovdje.

Svi neradnici ,”g’lupi , lijeni i neznalice nemaju ništa i zbog toga se zalažu da se oporezuju pametni , vredni i znalci ,koji imaju imovinu.

Lažu vas !
U Hrvatskoj se već plaća osim 572 razna poreza i porez na nekretnine!
Osobno plaćam porez na nekretnine već 9 godina !
Proguglajte :
POREZ NA KUĆE ZA ODMOR

New Report

Close