Porez na imovinu- kozmetika, novi teret za građane ili korak naprijed?

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2012. u 16:28
PXL

‘Koliko god su u prezentaciji nastojali prikazati da je riječ samo o zamjeni za komunalnu naknadu, to naprosto nije točno. Riječ je, naime, o dvostrukom oporezivanju dohotka.’

Ministar financija Slavko Linić predstavio je danas prijedlog dugo najavljivanog poreza na nekretnine, po kojem bi se od 1. travnja iduće godine na sve nekretnine trebao plaćati porez po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu od 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjen za propisane olakšice.

Evo nekih od reakcija političara i ekonomskoh stručnjaka:

"Koliko god su u prezentaciji nastojali prikazati da je riječ samo o zamjeni za komunalnu naknadu, to naprosto nije točno. Riječ je, naime, o dvostrukom oporezivanju dohotka jer se oporezuju samo nekretnine, a ne imovina. Po logici ove Vlade, dakle, bogat je onaj koji je štedio i izgradio kuću, a onaj koji je štedio u zlatu, umjetninama ili novcu izuzet je od oporezivanja".

– kaže Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista  i dodaje da su svi vlasnici nekretnina, stanova i kuća u Hrvatskoj, koji su gradili kuću, već dosad platili 52 posto vrijednosti te nekretnine kroz različite poreze i doprinose, prenosi Večernji list

"Koliko vidim iz Linićeve prezentacije, ključan cilj ovog poreza jest pojeftiniti trošak rada u Hrvatskoj jer je u planu ukinuti prirez koji primjerice u Zagrebu iznosi 18 posto, te zamijeniti te prihode porezom na imovinu… Ovdje se očito radi o kozmetičkim izmjenama komunalne naknade koja bi očigledno u prvoj fazi trebala donijeti pravednije oporezivanje, a onda u perspektivi i otvoriti prostor da se težina poreznog tereta preselili s cijene rada… Mislim da su stvari s ovim potezom krenule u dobrom smjeru, jer ovo je bio ključni problem u Hrvatskoj koji je stvarao poremećaj u čitavom gospodarstvu. Osim što je porezno pravedan, on će ubrzati i legalizaciju nekretnina, ali i stati na kraj iznajmljivačima stanova na crno."

komentirao je za Danas.hr Josip Tica s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Zelimo Referendum za Porez na nekretnine
Svatko tko želi sudjelovati neka se javi na mail,vrijeme je da se pokrenemo:
moj.dom2013@yahoo.com

Ako nam procijene nekretninu na 200.000,00 €….tada neka je po toj cijeni i otkupe ukoliko je poželimo utržiti! Ukoliko prodajna cijena bude manja od procijenjene neka plate razliku i povrat poreza!
Slažem se da će kad pofali škuda zaboraviti na olakšice…a kako stvari idu biti će to brzo!

Ja bi samo rekao da taj TICA stalno pjeva kako je zemljište jaaaaako skupo pa zato naši jadni mali građevinski mafijaši ne mogu prodavati stanove ispod 2.000 EURA.

Evo ja znam slučaj poznatog građevinskog mafijaša i prijatelja gosp. Bandića koji je takoreći oteo ljudima zemljište za 180 EURA/m2.

To ga nije spriječilo da prodaje stanove po 2.000 EURA/m2.

5.000 neto prodajne površine, cijena izgradnje 550 EURA/m2.

Mogu Vam reći da moja 200 godina stara hiža bolje izgleda od njegove kvalitetne gradnje, žbuka već nakon 5 godina počela otpadati bez nekog razloga (ZNA SE).

Znači to Vam je GANGA style, odnosno Bandić style, odnosno TICA style.

Da li i Vi vidite neku emotivnu povezanost između navedenih aktera?

NEPOKORENI GRAD Vas lijepo pozdravlja.

Iskreno se nadam da će smeće napokon otpeljati iz centra Zagreba.

Zato bi molio mlade zelene, crne, plave, crvene, roze, može i u više boja da bude šareno, da ovaj put izađu na izbore i pomognu mi iznijeti smeće iz grada.

Eko Eko bijeli mrak čarobnjak prerušen u žutog mačka večeras šeta i stražari na ulicama svoga grada.

lp[emo_plazi][emo_cool]

A zasad ovo jos izgleda i podnosljivo,ali cim ponestane para,a to ce bit 5 minuta nakon uvodjenja samo ce se skidat olaksice.U konacnici ce se placat 1,5% na trzisnu vrijednost godisnje.Crveni kmeri ce nas dovest na prosjacki stap. Sva sreca da ima daleko boljih drzava za ulaganje u nekretnine.Zelim ovoj Vladi i ovom manijaku da udru sto jace kako bi reakcija naroda bila sto zesca i brza.
Koliko je jos poreza ostalo za dignit za ostvarit brojku 21.

New Report

Close