Porast zaliha industrije u rujnu na mjesečnoj razini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 09:46
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda proizvođača u Hrvatskoj bile su krajem rujna 2,3 posto veće u odnosu na kolovoz.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda proizvođača u Hrvatskoj bile su krajem rujna 2,3 posto veće u odnosu na kolovoz, ali i 0,8 posto manje nego krajem rujna prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, potkraj rujna su na mjesečnoj razini zalihe u grupaciji intermedijarnih proizvoda bile veće za 3,6 posto, a u grupaciji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto. Više su bile i zalihe u grupaciji kapitalnih proizvoda, i to za 2,6 posto.

U grupaciji energije su pak zalihe krajem rujna bile 2,9 posto manje nego krajem kolovoza, a kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 posto.

Na godišnjoj su razini na kraju devetog mjeseca ove godine najviše smanjenje zalihe energije – za 25,1 posto, dok su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene 4,7 posto, a intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto.

Zalihe u grupaciji kapitalnih proizvoda istovremeno su povećane za 18,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,6 posto.

Kada se, pak, promatra prema područjima djelatnosti, na međugodišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji, koja obuhvaća više od 95 posto industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, u rujnu smanjene za 0,8 posto. Manje su bile i zalihe u sektoru rudarstva i vađenja, na koje 'otpada' 4,34 posto industrije, i to za 2,2 posto.

Najveće smanjenje zaliha u rujnu u odnosu na isti lanjski mjesec zabilježeno je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, i iznosi 32 posto.

Niže zalihe na međugodišnjoj razini bilježe i neke od proizvodnih djelatnosti sa značajnijim udjelom u industrijskoj proizvodnji, poput kemijske industrije, u kojoj su zalihe smanjene za 12 posto te proizvodnje nemetalnih mineralnih proizvoda, koja bilježi smanjenje zaliha na godišnjoj razini za 3,8 posto.

No, zalihe prehrambene industrije, na koju 'otpada' 19,35 posto ukupne industrijske aktivnosti, zalihe gotovih proizvoda su krajem rujna bile 6,3 posto više nego u rujnu lani, dok su zalihe u proizvodnji pića povećane za 9,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close