Popijaču ‘sve po planu’, tržište sumnja u rokove

Autor: Jadranka Dozan , 06. listopad 2018. u 08:00
Foto: PETROKEMIJA

Iz Petrokemije poručuju da odgoda sjednice Uprave i NO-a ničim ‘ne remeti planiranu dinamiku procesa’.

Za ovu srijedu najavljena sjednica Uprave i Nadzornog odbora Petrokemije na kojoj se trebalo raspravljati o provedbi povećanja temeljnog kapitala i pravilima alokacije novih dionica odgođena je, objavili su iz kutinske kompanije.

Odgodu su obrazložili spriječenošću članova NO-a, a novi termin zasad nisu utvrdili. S obzirom na važnost kapitalne injekcije i terminske planove koji su se oko te dokapitalizacije donedavno spominjali (listopad, odnosno prva polovica mjeseca), navedene razloge odgode dio poslovne zajednice  popratio je sa sumnjičavošću i slutnjom da se plan 'dokapa' moguće zakomplicirao. Međutim, iz Petrokemije su na naš upit rezolutno potvrdili da odgoda sjednice ničim "ne remeti planiranu dinamiku procesa, a Nadzorni odbor će, kažu, "na vrijeme održati svoju sjednicu".

Pojasnili su i kako se odgoda dogodila "zbog zdravstvenih razloga i privatnih obveza (smrt člana uže obitelji) članova NO".  Kako bilo, prema Upravi Petrokemije predvođenoj Đurom Popijačem, ništa se ne mijenja ni u vezi s glavnom skupštinom sazvanom za 15. listopada. "Vezano uz program restrukturiranja i financijske konsolidacije društva planirano je da se sve aktivnosti vezane uz dokapitalizaciju završe do kraja ovog mjeseca". S tim očito računaju i neki potencijalni sudionici koji bi – za razliku od Ine i Prvog plinarskog društva (PPD) koji bi većinsku kontrolu trebali steći pretvaranjem potraživanja (oko 300 mil. kuna) u kapital – nove dionice trebali dobiti slijedom uloga u novcu.

 

450 milijuna

kuna kredita preuzela je država prije nekoliko mjeseci

"Očekujemo poziv za dokapitalizaciju", kaže jedan predstavnik domaćih institucionalnih investitora, napominjući kako će "odluku o ulaganju tek donijeti, jer "priča kako je sada postavljena ima potencijala, ali i rizika". Osim toga, kaže, predstoje još neki proceduralni koraci. O toj dokapitalizaciji još ponešto ima reći i Europska komisija, a nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Ini i PPD-u krajem rujna dopustila koncentraciju kojom bi ulaganjem u dokapitalizaciju kutinske tvrtke, putem društva posebne namjene Terra mineralna gnojiva, posredno stekli kontrolu nad Petrokemijom, iste suglasnosti treba ishoditi i od još nekih pandana AZTN-u iz zemalja u kojima je taj dvojac aktivan. 

Dio stručnjaka, međutim, i dalje smatra kako će se 'dokap' Petrokemije teško realizirati tijekom ovog mjeseca, iako je odluka o povećanju kapitala u iznosu do 450 milijuna kuna (unosom prava i novca) donesena još na srpanjskoj skupštini, a prema neslužbenim izvorima, debelo su poodmaklo i s definiranjem dioničarskog ugovora na kojemu se u diskreciji počelo raditi još prije nekoliko tjedana. 

U stručnim krugovima s tim u vezi se upozorava kako ostaje nadati se da će se dioničarski ugovor u ovom slučaju, za razliku od nekih drugih, i obznaniti na vrijeme, kako bi bilo jasno i koliko će u tu priču uložiti država, odnosno kakve će sve obveze država preuzeti, nakon što je, primjerice, već prije nekoliko mjeseci preuzela oko 450 milijuna kuna kredita. Uz najveći remont u posljednjih nekoliko godina koji je Petrokemija odlučila odraditi prije dokapitalizacije (tijekom srpnja), i to na teret tekućeg poslovanja, važno je kako će se ugovorom regulirati pitanje sanacije odlagališta fosfogipsa, čiji se trošak procjenjuje na stotinjak milijuna eura. 

 

450 milijuna

kuna iznos je dokapa odobren na srpanjskoj skupštini

Tu je i pitanje cijene plina i transporta na što se Petrokemija dosad redovito žalila prilikom izvješća o poslovanju.  Dok za cijenu plina ubrzo slijedi potpuna liberalizacija, neovisno o Vladi, transportne usluge Plinacroa stvar su pregovora s državnim vlastima. Iako su u vodstvu Petrokemije  uvjereni da planirana dinamika nije narušena, to se tek treba potvrditi. Vlada je prošlotjednom odlukom o produljenju ugovora o opskrbi Petrokemije plinom od strane HEP-a  do početka prosinca osigurala osnovni energent.

To je objašnjeno "kontinuitetom isporuke plina koja je nužna radi omogućavanja neprekinute proizvodnje Petrokemije".

To svakako donekle smanjuje nervozu u slučaju da se s dokapitalizacijom stvari ipak budu odvijale sporije od plana. A posrednih signala za to u novije je vrijeme bilo, a jedan od njih su i izjave novog čelnika Ine Sandora Fasimona prilikom prvoga susreta s premijerom Plenkovićem. Iz njegove se izjave o tome da se nastavljaju pregovori, ali da vjeruje da će doći do dogovora, nije dala iščitati pregovaračka užurbanost. Osim toga, mnogi su znakovitim protumačili i rujanski posjet američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta  Kohorsta Kutini i Petrokemiji, to prije što se u novije vrijeme preklopilo nekoliko velikih korporativnih priča iz kojih se naslućuju pojačane geopolitičke aktivnosti najutjecajnijih veleposlanstava. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Još jedan partijski stručnjak iz hdz inkubatora.

Đurin je plan “što duže to bolje” i zašto bi on sada nešto poduzimao na brzinu, treba to temeljito uništiti

New Report

Close