Popijač: Lobist sam, ali apstiniram

Autor: Miho Dobrašin , 23. prosinac 2009. u 22:00

Ministar gospodarstva Đuro Popijač ne poriče da je član Hrvatskog društva lobista, no kaže da će tražiti zamrzavanje statusa ili brisanje iz registra

Ministar gospodarstva Đuro Popijač istovremeno je i član Hrvatskog društva lobista (HDL) koje od Vlade traži uvođenje zakona o lobiranju pa je u sukobu interesa, smatra Transparency International Hrvatska.

“Svaka osoba koja je u poziciji utjecati na donošenje propisa koji će se odnositi na tu osobu u nekoj specifičnoj situaciji svakako je u sukobu interesa”, izjavio je predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović. Ministar Popijač, naime, deklarirao se kao lobist dok je bio predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), no i nakon što je preuzeo ministarsku poziciju, nije zatražio ispisnicu. Štoviše, na internetskim stranicama HDL-a nalazi se javni registar lobista u Hrvatskoj, u kojem se nalazi i Đuro Popijač, a pokraj njegova imena je navedeno da radi u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Registar je nedavno ažuriran, čime je umjesto HUP-a naznačena njegova ministarska funkcija. Izvršni asistent Upravnog odbora HDL-a Ivan Vuković kaže kako od osnivanja društva nitko nije zatražio ispisnicu niti je ičije članstvo zamrznuto. Napominje, da ni lobisti nisu zatražili ispisnicu za nijednoga svog člana navedenog u registru. Pa ipak, u telefonskom razgovoru ministar Popijač poručio je kako će zatražiti zamrzavanje statusa ili brisanje s popisa. “Još sam član HDL-a, ali tamo ne idem niti sam ondje aktivan. To ćemo riješiti jer ne mogu istovremeno biti ministar i lobist”, rekao nam je Popijač, napomenuvši kako je od preuzimanja ministarske pozicije imao i previše posla, a tako je i sada pa se, kaže, nije mogao baviti članstvom u HDL-u. Unatoč tome lobisti i dalje imaju velika očekivanja od Popijača i njegove funkcije u Vladi. “Ministar bi svakako trebao pomoći da se donese zakon”, naglasio je Natko Vlahović, glavni tajnik HDL-a. Kaže kako je u interesu gospodarstva imati transparentan sustav donošenja odluka, a regulacija lobiranja ima izravan učinak na taj proces. Na božićnom domjenku HDL-a održanom 2. prosinca u Zagrebu predsjednik društva lobista Mate Granić istaknuo je kako imaju podršku Vlade. “Imamo podršku premijerke Kosor i ministra pravosuđa Ivana Šimonovića”, rekao je tada. HDL, osnovan 2008. godine, ima 98 članova te mu je prvi cilj poticati donošenje zakona o lobiranju u Hrvatskoj koji bi regulirao lobističku djelatnost, navedeno je na stranicama društva. To bi, kažu lobisti, pridonijelo transparentnosti njihova djelovanja. U Transparency Internationalu, nevladinoj organizaciji za povećanje Vladine odgovornosti i suzbijanje korupcije, napominju pak da odnos ministra Popijača i HDL-a nije transparentan. “Svaki bi ministar morao objaviti svoj interes pa makar bilo riječi o sportskom društvu”, smatra Zorislav Antun Petrović. Slijedom toga Popijač bi se, kaže, trebao deklarirati kao lobist, tj. javno istaknuti da se time misli baviti i u budućnosti. Doduše, to zasad dokazuje imenom u registru lobista. Druga je mogućnost da se maksimalno povuče iz HDL-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close