Ponovno upitna opskrba lijekovima

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2013. u 21:59
Država ne poštuje rokove plaćanja, a u proračunu više nema novca/Thinkstock

Država ne poštuje rokove plaćanja, a u proračunu više nema novca.

Hrvatska ljekarnička komora opovrgnula je tvrdnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da svoje obveze plaća u roku kraćem od 100 dana, ustvrdivši da HZZO kasni s isplatama više od 210 dana.

HZZO je u prvom krugu sanacije u lipnju uplatio ljekarnama 1,7 milijardi kuna i time rok plaćanja smanjio na 120 dana. No, od 20. lipnja do danas HZZO nije ništa platio ljekarnama pa se na dan 1. listopada ukupni dug povećao na 2,2 milijarde kuna, a rok plaćanja dosegnuo više od 210 dana, ističe Komora. Iz toga se vidi da HZZO i država ne poštuju rokove plaćanja, a ljekarne ne mogu ispunjavati elementarne obveze prema dobavljačima i proizvođačima te, također, sve teže izvršavaju obveze prema zaposlenicima, te plaćaju PDV i ostale materijalne troškove, navode. Zbog dramatičnog stanja s dugovima dovedena je u pitanje sigurna i redovita opskrba lijekovima, na što ljekarne redovito upozoravaju Ministarstvo i HZZO, no dosad nisu imali sluha za upozorenja.

Štoviše, na sastanku sa čelnicima HZZO-a, održanom 3. listopada, predstavnici Komore obaviješteni su da u državnom proračunu pod stavkom lijekovi na recept više nema osiguranog novca, te da se za rješavanje tog problema obrate Ministarstvu financija, kažu u Ljekarničkoj komori.

Komentirajte prvi

New Report

Close