FOTO: Pomoćnika ministra turizma izviždali i napustili dvoranu

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2016. u 13:57
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U hotelu Le Meridien Lav održava se 29. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika. Ali, bez velikog dijela predstavnika turističkog sektora.

Njih oko tisuću odlučilo se na glasan i zapažen prosvjed. Kada je pomoćnik ministra turizma Robert Pende držao pozdravni govor najprije su ga izviždali, a potom i napustili dvoranu. 

Razlog prosvjeda je veliko nezadovoljstvo ugostitelja zbog povećanja PDV-a.

Sudionici kongresa najavili su mogućnost upućivanja zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, bude li to izglasovano u Saboru.

U trenutku kada je  Penda u svojem govoru spomenuo kako se obraća i u ime ministra turizma Garia Cappellia, najprije su se čuli zvižduci među nazočnima, a zatim i povici negodovanja.

Nastavljajući govor u takvom bučnom ozračju Penda je istaknuo kako su u Ministarstvu turizma u tijeku izmjene "nekih propisa" te "smanjenja parafiskalnih nameta", nakon čega su uslijedili još snažniji zvižduci, a zatim je više od polovice sudionika napustilo dvoranu.

Nakon nekoliko minuta Penda je nastavio govor istaknuvši kako vjeruje da će zaključci koje usvoji kongres "imati svoje plodno tlo" te je proglasio kongres otvorenim. Po završetku njegova govora sudionici kongresa koji su bili napustili dvoranu, su se vratili.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Neven Šepak istaknuo je kako je demonstrativni izlazak iz dvorane većeg dijela sudionika kongresa govori kako je to "znak trenutnog protesta, ali legitimno i legalno." Odgovarajući na novinarsko pitanje u stanci Kongresa hoće li uslijediti prosvjedi ugostitelja ako se izglasa povećanje PDV na ugostiteljske usluge, Šepak je kazao kako treba biti strpljiv do sutra kada će biti objavljeni zaključci Kongresa.

"Ovaj tihi protest jasno govori ministru turizma da bi nam se trebao u ova dva dana obratiti, reći nam pravo stanje. On treba doći i objasniti što je razlog tome da su ugostitelji na ovaj način dovedeni, rušenjem Strategije turizma, da budu gubitnici. To je nedopustivo u gospodarstvenom smislu," rekao je Šepak novinarima.

U svojem govoru na otvaranju on je rekao kako od ministra Cappellia očekuje da se bori za interese ugostitelja te je podsjetio na prvobitnu Cappallijevu izjavu u kojoj je rekao kako "nije u redu" povećanje  PDV-a za ugostiteljske usluge.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogojac je istaknuo kako će HOK ustrajati u zahtjevu da se odustane od povećanja poreza za ugostiteljske usluge.

"Nećemo odustati i iskoristit ćemo sve legalne mogućnosti da i dalje govorimo vladi i ministarstvima da to nije dobro, da to smeta cijelom sektoru. S ovog mjesta poručujemo kako neće biti vječito terorizma u Turskoj i da neće izbjeglice biti cijeli život u Grčkoj te će se dogoditi da Turska ponudi ljetovanje u Antaliji za 400 eura s letom avionom. A što ćemo mi govoriti – povećanje poreza na 25 posto kod ugostitelja koji rade izvoz na kućnom pragu?", pita se Ranogajec.

I on je najavio mogućnost obraćanja Ustavnom sudu u slučaju da se usvoji povećanje PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 posto na 25 posto.

Izaslanik predsjednice Republike Željko Garača je istaknuo kako može prenijeti njezin "opći stav" po kojem ona zagovara (poreznu) reformu, ali na način da ona ne smije nikome štetiti i da je treba sagledavati u kontekstu općeg napretka hrvatskog gospodarstva i društva.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Svaka čast poštenim i vrijednim ugostiteljima kakvih ima.
Međutim, u ovoj skupini ima i okorjelih kriminalaca,
utajivača poreza i prijestupnika kojima nije mjesto na slobodi.

Ovi ugostitelji su stvarno nepristojni.

Kada su im spustili PDV šutili su ko pizde i nitko nije snizio cijene.

A kada trebaju platiti PDV kao što i drugi od uvijek plaćaju digli su toliku buku kao da oni taj iznos ne naplate od gosta.

A dobit će i povoljne kredite sa kamatom 0,5 %. Hoće li i drugi gospodarstvenici dobiti tako povoljne kredite ?

Poručite g. Ranogajcu, da se malo bolje informira o situaciji u turskoj vezano uz taj njihov 400€ all inclusive turizam. Tamo je totalni krš, zatvaraju se hoteli, ljudi odlaze iz turske van raditi, jer ne mogu preživjeti s 300€ na mjesec u užasnim uvjetima,, poduzetnici kažu da im je ta vrsta turizma sve uništila , i ono malo što su zarađivali. Sve se to ljepo vidi na njemačkoj tv, dokumentarcima, a ne ovim našima o cvrčcima na otocima…

New Report

Close