Pomoć za bolje morske veze i sigurne luke

Autor: Marija Crnjak , 10. siječanj 2019. u 22:00
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković/Patrik Macek/PIXSELL

Raspisan natječaj za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukciju objekata u javnim lukama.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je natječaj za županijske lučke uprave vrijedan 60 milijuna kuna, a vezan uz sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje namijenjenih za prihvat trajektnih, putničkih i ribarskih brodova  u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja.

Predviđena sredstva dodjeljivat će se bespovratno i namjenski iz državnog proračuna, a predviđena su za 2019.  godinu.  U dokumentu ministarstva uz ostalo stoji da podnositelji zahtjeva za sufinanciranje, dakle županijske lučke uprave, moraju nominirati ulaganja u skladu s razvojnim i prostornim planovima.   Nadležne lučke uprave bit će i predlagači i nositelji svih investitorskih aktivnosti, s tim da će se subvencije moći koristiti u svim fazama provedbe, za izvođenje građevinskih radova kao i za usluge nadzora nad građenjem.

 

60 milijuna

kuna vrijedan je natječaj za sufinanciranje luka

Ukupna sredstva iz državnog proračuna koja se mogu odobriti za pojedinačni projekt ne mogu biti veća od 90 posto stvarnih troškova, a podnositelj zahtjeva za dodjelu državnog novca, ako se radi o gradnji,  u trenutku podnošenja zahtjeva mora imati projektno-tehničku dokumentaciju i odgovarajuću dozvolu građenja.  Jedan od kriterija pri odabiru projekata koji će se sufinancirati je taj da se radi o unaprjeđenju kvalitete javnog pomorskog prijevoza na povezivanju otoka s kopnom i otoka međusobno, s ciljem stvaranja boljih uvjeta za život na otocima, te poticanje tamošnjeg gospodarskog razvoja. 

Isto tako poželjno je da se radi o građevinama koje služe za redovito obavljanje pomorskog prometa u svrhu prihvata pomorskih linijskih putničkih brodova u svim vremenskim uvjetima, odnosno građevinama koje doprinose poboljšanju korištenja svih oblika pomorskog prijevoza, od produženja operativne obale radi prihvata brodova većeg kapaciteta do sigurnijeg prihvata i priveza većih brodova.

Na listi kriterija su i građevine za prihvat ribarskih brodova, potom one koje rješavaju nedostatak komunalnih vezova u nekim lukama, ali i lukobrani, valobrani i sve ostalo što povećava sigurnost plovidbe lučkog akvatorija. Jedan od kriterija pomoću kojeg će investitori  lakše do državnog novca je i pripremljenost projekta na način da će se tražiti što veći stupanj gotovosti projektne dokumentacije i ishodovanih akata o dozvoli građenja. Projektni prijedlozi mogu se dostaviti do 21. siječnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close