Pomirljivi Mrkić: Srbija je spremna povući tužbu za genocid

Autor: Agencija VLM , 30. prosinac 2012. u 10:12
Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić / EPA

Presuda generalima otežava proces pomirbe, ali ne blokira suradnju, smatra Mrkić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić našoj je zemlji poslao pomirljive poruke koje predstavljaju naglu promjenu retorike Beograda. Prema njegovim riječima, Srbija je sada spremna s Hrvatskom razgovarati o mogućnosti međusobnog povlačenja tužbi za genocid podignutih pred Međunarodnim sudom u Haagu. U intervjuu agenciji Beta, Mrkić je naveo da je Srbiji u interesu odnose s Hrvatskom graditi na zdravim temeljima. Odbacio je i tvrdnje da su odnosi Srbije sa susjedima u svojevrsnom zastoju te je istaknuo da njegova zemlja širi i obogaćuje suradnju u regiji.

Komentirajući odnose s Hrvatskom, Mrkić je podsjetio da se s našom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić susreo već nekoliko puta i dogovorio o nastavku dijaloga kojim bi se riješila otvorena pitanja i odredila područja za jačanje i produbljivanje suradnje.

– Da budem potpuno jasan, moji razgovori s Vesnom Pusić nisu ni protokolarni ni tehnički nego obostrano iskreni u namjeri da odnose naših dviju zemalja gradimo na zdravoj osnovi – rekao je Mrkić.

Presude Haškoga suda kojima su hrvatski generali Gotovina i Markač pušteni na slobodu, prema Mrkićevu mišljenju otežavaju proces pomirenja u regiji, ali ne blokiraju buduću suradnju:

– To je ponajprije zato što nameću dojam o selektivnoj pravdi slijepoj prema najtežim zločinima. Bez obzira na to, presude ipak ne zatvaraju mogućnost razgovora sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi – zaključio je Mrkić.

Javnu raspravu o ulozi Tribunala za ratne zločine u Generalnoj skupštini UN-a, zakazanu za 10. travnja 2013., Mrkić vidi kao "mjesto i priliku da Srbija međunarodnu javnost upozna sa svojim stavovima i viđenjima".

Komentirajte prvi

New Report

Close