Polugodišnja dobit privukla Austrijance u Jadrankamen

Autor: Saša Paparella (VLM) , 02. srpanj 2013. u 10:10
Brački kamen tražen je na tržištu, a ulazak u EU olakšat će dolazak strateških partnera/PIXSELL

Dva strateška investitora iz Austrije uložila bi u pučiški Jadrankamen, gdje je u stečaju zaposleno 122 ljudi.

Na sastanku Odbora vjerovnika Jadrankamena, održanom u Pučišćima, stečajna upraviteljica Anči Bašić izvijestila je da se pojavio austrijski ulagač, voljan uložiti u tu tvrtku, ali nije otkrila njegovo ime. No, dobili smo informaciju da je za bračke kamenolome zainteresiran još jedan kupac, također Austrijanac.

"Istina je da se i neki drugi potencijalni ulagači zanimaju za Jadrankamen, no to me ne čudi jer svi oni znaju da se tvrtka nakon otvaranja stečaja u ožujku 2012. uspjela konsolidirati te da je u prvih šest mjeseci poslovala s tri milijuna kuna dobiti. Pozitivno bi poslovali već lani, no sve do listopada plaće su dobivali svi koji su bili zaposleni u trenutku otvaranja stečaja. Prošao je sav onaj nered koji su organizirali sindikalisti i sada se normalno posluje. U Hrvatskoj nema nijedne građevinske tvrtke koja posluje tako dobro", rekao nam je Marino Kaštelan, načelnik Pučišća i predsjednik Odbora vjerovnika Jadrankamena.   U trenutku otvaranja stečaja Jadrankamen je bio dužan 215 milijuna kuna, a najveći vjerovnik je Erste banka.

 

3milijuna

kuna dobiti imao je Jadrankamen u prvih šest mjeseci ove godine

"Tek sada su stvoreni uvjeti za izradu stečajnog plana, koji bi trebao biti gotov do Nove godine. Vjerujem da će Jadrankamen u budućnosti imati složenu vlasničku strukturu, odnosno da će dio vjerovnika prodati svoja potraživanja ulagačima", kaže Kaštelan. Dobri poslovni rezultati pokazali su da su proizvodi Jadrankamena traženi na tržištu, a nakon ulaska Hrvatske u EU olakšan je dolazak strateških partnera, napominje Kaštelan.Od 271 nekadašnjeg zaposlenika stečajna upraviteljica angažirala ih je 122. Kaštelan smatra da se može zaposliti do 150 ljudi, a za sve iznad toga treba uložiti dodatni novac. Radi se i na tome da sva radnička potraživanja budu naplaćena, možda i prodajom nekretnina koje nisu u funkciji. Primjerice, Jadrankamen je vlasnik zemljišta u Pučišćima i u Selcima, gdje je u prostorne planove već ucrtana, ili će uskoro biti ucrtana, luka nautičkog turizma.

Ne tako davno Jadrankamen je bilježio goleme gubitke, čak 108,2 milijuna kuna u 2010. i 29,8 milijuna kuna u 2011. godini. Doduše, sadašnje je poslovanje olakšano činjenicom da je nakon otvaranja stečaja tvrtka prestala otplaćivati kredite podignute u vrijeme dok je njome upravljao poduzetnik Bruno Orešar. Unatoč najavama, banke kao najveći vjerovnici još nisu svoja potraživanja pretvorile u suvlasničke udjele. U travnju 2012. održan je sastanak na kojem su predstavnici Erste banke kao najvećeg vjerovnika, nakon sastanka na kojem su bili i neki hrvatski ministri, najavili da će ta banka tri milijuna eura svojih potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele te da će ostatak duga reprogramirati na deset godina. 

Pučiška buna

Drpić: U pozadini je Orešar 

"Ulazak strateških investitora je spin i njime se prikriva plan da Bruno Orešar ostane vlasnik Jadrankamena", tvrdi sindikalni povjerenik Tonči Drpić. Nakon što je lani u Pučišćima podigao bunu, Drpić se kandidirao za načelnika i dobio 22,7 posto glasova, odnosno nije uspio srušiti Marina Kaštelana (HDZ), koji je dobio 55,7 posto glasova.  

Komentirajte prvi

New Report

Close