Polovica građana na zimovanje van RH

Autor: Lucija Špiljak , 04. prosinac 2018. u 21:59
Na skijanje planira 16% ispitanika

Od izleta Hrvati biraju obližnje europske metropole.

Mastercard je u suradnji s Gfk – Centrom za istraživanje tržišta proveo online istraživanje koliko Hrvata u dobi od 18 do 55 godina ove zime planira jednodnevne izlete i višednevna putovanja u inozemstvo.

Rezultati pokazuju da gotovo polovica planira izlete u inozemstvo, četvrtina ih takva ne planira, a ostali su neodlučni.

Posjetit će obližnje europske metropole poput Ljubljane, Sarajeva, Budimpešte, Beča, Münchena i Beograda. Čak 60% njih otići će na adventsko putovanje ili izlet, manji broj planira skijaško putovanje od 5 do 7 dana, a gotovo četvrtina će Novu godinu dočekati u nekoj od europskih destinacija.

Što se smještaja tiče, 82% ispitanika namjerava ga rezervirati online preko stranica za booking ili stranica turističkih agencija, a manji dio u uredu agencije.

Na putovanjima 19% ispitanika koristi kartično plaćanje, što je povećanje od 6%. 

"Iako kartično plaćanje još nije dominantno, na inozemnim putovanjima koristi se za shopping, plaćanje smještaja te plaćanje u restoranima, a više od polovice korisnika plaća većinu troškova u inozemstvu karticama, najčešće debitnim", rekla je Gea Kariž iz Mastecarda.

Kao i lani, prosječna potrošna na inozemnom putovanju bila je gotovo 6000 kuna, a nešto više od prosjeka troše oni u dobi 30-39 godina. U protekloj je godini 63% putovanja većine Hrvata bilo unutar zemlje radi posla ili odmora.

Većina nije išla u inozemstvo, a četvrtina ne planira ni ove zime već će vjerojatno ostati na nagrađivanom Adventu u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close