Polomljeni dalekovodi, tisuće zbog snijega ostalo bez struje

Autor: Agencija VLM , 26. siječanj 2013. u 11:35
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Raspložive ekipe Hrvatske elektroprivrede bile na terenu i otklanjale kvarove.

Zbog mokrog snijega koji je polomio mnoga drveća došlo je do kvarova na brojnim dalekovodima u južnom dijelu Karlovačke županije. Stoga je tisuće stanovnika ostalo bez struje. Nakon problema s obilnim snježnim padalinama i poplave koja je uzrokovala brojne štete u obiteljskim kućama i drugim objektima, šire karlovačko područje u samo tjedan dana zadesila je i treća nepogoda.

Dug popis kvarova

Došlo je do kvarova i ispada iz rada 10 kilovoltnog dalekovoda Generalski Stol–Bosiljevo i prestanka rada 15 transformatoriskih stanica, a na potezu Generalski Stol–Perjasica i u mjestu Tonkovići 40 trafo stanica.

– U mraku smo ostali u četvratk oko 19 sati. U petak u 16 situacija se još nije promijenila. Nitko nam ne može reći kada će kvar biti otklonjen. Pitamo se kada ćemo ostati i bez vode – ogorčeni su stanovnici s područja Bosiljeva.

Na području Vojnića u ispadu su bila tri dalekovoda, na potezu Ogulin–Tounj izvan uporabe je stavljana čitava trasa dalekovoda, a na području Ozlja ne radi dalekovod prema Sveticama. Problema ima i u neposrednoj blizini Karlovca gdje ne rade dalekovodi Mekušje–Sajevac–Skakavac i Karlovac–Turanj. Po informacijama iz Županijskog centra 112 tijekom jutra i prijepodneva sve raspoložive ekipe HEP-a bile su na terenu i radile na otklanjaju kvarova. Tijekom dana situacija je na većini problematičnih lokacija normalizirana.

Iako su novih šesnaest centimetara snijega donijeli najviše problema u opskrbi strujom, poteškoća je bilo i na cestama. Zbog vode na kolniku jučer su još bile zatvorene županijska cesta 3149 Gradac-Vodostaj-Donje Mekušje-Husje-Kobilić, D-36 Karlovac-Pisarovina i obala Ivana Trnskog u Karlovcu. Nakon tri dana blokade tijekom noći na petak normaliziran je promet između mjesnog odbora Logorište i Male Švarče te na cesti između Gornjeg Mekušja i Kamenskog. Zimski uvjeti vrijede na svim državnim cestama u županiji. Ograničenja nije bilo jedino na autocesti prema Dalmaciji.

Zametene lokalne ceste

Ipak, interventne službe i dalje su radile u punom pogonu. Članovi HGSS-a, stanice Ogulin, pomagali su djelatnicima Hitne pomoći u izvlačenju i spašavanju bolesnih osoba do kojih se nije moglo doći zbog novog snijega i neočišćenih lokalnih cesta. Intervencije su imali kod Vajin vrha u općina Josipdol i u Ključu kod Tounja. Tamo su se spasioci kroz snijeg morali probijati čak 8,5 kilometara, da bi na vrijeme iznemoglu osobu predali djelatnicima Hitne pomoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close