Poljski Alterco: Dolazimo razgovarati s Vladom o Jadranu

Autor: Marija Crnjak , 26. lipanj 2012. u 16:50

Ministar turizma Veljko Ostojić dobro je upoznat s planovima Poljaka i njihovu je namjeru navodno shvatio vrlo ozbiljno

Poljska kompanija Alterco grupa po svemu sudeći bit će novi vlasnik crikveničke hotelske kuće Jadran u stečaju. Budući da su se zahuktali pregovori poljskog investitora s predstavnicima hrvatske Vlade te bankama o realizaciji investicije, objava o preuzimanju mogla bi uslijediti i prije jeseni. Riječ je o kompaniji usmjerenoj ponajprije na nekretninski biznis, koja se u posljednjih nekoliko godina sve jače okreće turizmu. U Altercu, koji Hotele Jadran obilazi još od prošle godine, potvrdili su nam svoj veliki interes za preuzimanje Jadrana, kao i želju da u Crikvenici izgrade snažnu turističku tvrtku.

“Trenutno smo u naprednoj fazi razgovora s mnogim financijskim investitorima vezanim uz našu želju da preuzmemo Hotele Jadran i moramo kazati da su naši partneri vrlo zainteresirani ući na hrvatsko hotelsko i turističko tržište. Dogovorili smo i razgovore s predstavnicima hrvatske Vlade, koji bi se trebali održati početkom srpnja”, izvijestio nas je Mateusz Olszak iz odnosa s javnošću Alterca. Prema neslužbenim informacijama, Alterco u Jadran kani uložiti 80 milijuna eura. Spreman je i otkupiti tvrtkina potraživanja zbog kojih je Jadran i dospio u stečaj 2010. godine. Visina potraživanja, kako neslužbeno doznajemo, bit će svakako jedna od tema o kojoj će početkom srpnja investitor razgovarati s predstavnicima Ministarstva financija. Naime, kako bi se definirali uvjeti preuzimanja i budući vlasnički odnosi u Jadranu, potrebno je vidjeti postoji li mogućnost da država kao najveći vjerovnik tvrtke eventualno zadrži manjinski vlasnički udio u zamjenu za dio vlastitih potraživanja od 300 milijuna kuna. Pretvaranje ukupnih potraživanja tvrtke od 500 milijuna kuna u vlasničke udjele te potom prodaja tvrtke nekom od investitora bio je plan s kojim se u siječnju usuglasila Vlada, Grad Crikvenica te dio radnika, a u “deal” su trebale ući i banke te osiguravatelji. Iako je još suzdržan u izjavama i prognozama eventualne buduće transakcije, ministar turizma Veljko Ostojić dobro je upoznat s planovima Poljaka i njihovu je namjeru navodno shvatio vrlo ozbiljno jer je riječ o tvrtki koja se na domicilnom tržištu dosad pokazala kao stabilan ulagač s vizijom budućeg razvoja.

Tvrtka koja je osnovana 2002. ostvarivala je rast do 2009., godine krize, u kojoj je zabilježila i mali gubitak, no posljednje dvije godine poslovala je s dobiti. U prvom tromjesečju ove godine Alterco je imao prihod od 10,8 milijuna eura, što je oko 20 posto više nego u istom razdoblju lani, uz dobit od 1,5 milijuna eura. Iako većinu portfelja Alterco grupe čini nekretninski biznis, sve više raste onaj u turističkom sektoru, u prvome redu u hotelskom i nautičkom sektoru. Najveća Altercova investicija izgradnja je marine i resorta u Sztynortu, najvećoj poljskoj turističkoj luci. Među najvažnijim kriterijima u budućoj privatizaciji turističkih objekata u Hrvatskoj (pa i spašavanju onih u stečaju) jamstvo je investitora da će nastaviti turističko poslovanje, a Alterco je u tome vrlo odlučan. “Planiramo podignuti standard hotela, potom dovesti poznatoga hotelskog operatora te u suradnji s najvećim poljskim turoperatorom u Hrvatsku dovesti turiste iz Poljske”, pojašnjava na naš upit Mateusz Olszak. Crikvenički Jadran raspolaže sa 2,5 tisuće kreveta u osam hotela i jednom turističkom naselju te 1,6 tisuća smještajnih jedinica u kampovima, no samo dva hotela, hotel Kaštel i Esplanade, imaju tri zvjezdice, a sve ostalo zadovoljava kategoriju dvije zvjezdice. Cilj poljskog investitora je dovesti tvrtku na čvrste tri (do četiri) zvjezdice. Zasad nije poznato hoće li novi vlasnik zadržati sve objekte.




Komentirajte prvi

New Report

Close